Annons
Goda grannar i stadsnaturen

Goda grannar i stadsnaturen

Mer natur i städer gör oss friskare och ökar vår uppmärksamhet och koncentrationsförmåga. Att bevara och skapa grönområden i städer kan vara livsviktigt, enligt forskare vid Karolinska Institutet.

Hela 85 procent av Sveriges befolkning bor i städer, och vår och andras forskning visar att grönområdena är viktiga för återhämtning och fysisk aktivitet. Människor som bor i stadsmiljöer med mycket växtlighet är friskare än de som bor i områden med mindre grönska, säger Mare Löhmus Sundström, som forskar vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet, till tidskriften Medicinsk Vetenskap.

Bland annat lever de längre och har lägre risk för hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck, typ 2-diabetes och mental ohälsa.  Barn som leker vid platser med mycket vegetation får bevisat bättre koncentrationsförmåga.

Cecilia Stenfors, forskare vid Karolinska Institutets Aging Research Centre, framhåller vikten av grönområden i städer.

– Forskningen visar att vistelser i naturliga miljöer minskar negativa känslor och stress.

Verkliga naturmiljöer har mest effekt , men även naturbilder och film kan fungera. En möjlig förklaring är att naturen är milt fascinerande och fångar vår uppmärksamhet samtidigt som krävande kognitiva processer får vila.

– Andra teorier framhåller att det finns evolutionära skäl till att vi mår bra i naturmiljöer med biologisk mångfald, eftersom de signalerar resurser för överlevnad.

Tjäderhonan gjorde sig hemmastadd mitt i Jakobsbergs centrum.
Hägrar vid Råstasjön, ett stenkast från Mall of Scandinavia och Friends Arena.
Grodan är fotograferad i söderförorten Älvsjö.
Ett rådjur lyssnar och håller koll från en åker på Ekerö väster om Stockholm.
Den eftertänksamma fältharen satt blick stilla några ögonblick i närheten av Fatima Boukarchids hem i Solna.
Simmande snok i Laduviken, Nationalstadsparken.
Hjälstaviken är en fin fågelsjö, inte i stadsmiljö men bara några mil från Solna, längs gamla E18 mot Enköping. De nyfikna skäggmesarna hoppade på ett träräcke.
Möte med gräsandsungar på promenaden.
Den nyfikna skogsmusen tittade fram gång på gång från ett träd i Nationalstadsparken.
Ekorrarna är fotograferade i Solna, nära Fatima Boukarchids bostad. ”Först var de lite rädda för kameran, men jag matade in dem med nötter. Till slut var de nästan tama.”

Fotograf av en slump

Naturintresset fick Fatima Boukarchid redan under uppväxten i ångermanländska Graninge, hon var mycket ute med föräldrarna. Men att hon började fotografera var en slump.

– Min svärfar håller på med naturfoto och köpte en utrustning till min sambo. Han tröttnade snart, men när jag provade 2014 blev jag jättebiten.

Fatima Boukarchid. Foto: Nils Sjölin

Nu har hon nästan 7000 följare på sitt instagramkonto @fatimasnature, hon har varit gästfotograf på Naturhistoriskas Instagramkonto och medverkar i nya boken Upplevelser i Stockholms natur.

– Att få komma ut och uppleva djuren är nummer ett för mig. Men kameran gör mötet mer intimt och du lär dig mer om artens beteende. Det behöver inte vara ovanliga arter för att det ska bli spännande.

Hon tar flest bilder nära hemmet i Solna i norra Stockholm. I närområdet är det lättare att lägga tid och fota när ljuset är som bäst. Här finns också fin natur som Nationalstadsparken, Råstasjön och Järvafältet.

– Det är viktigt för mig. Man slappnar av på ett helt annat sätt om man kan uppleva natur när man kommer hem från jobbet.

Utrustning:

Canon 5DMkIV, Canon 100-400 telezoom, Canon 500 mm och några vidvinklar.

TÄVLING: Ditt oväntade djurmöte

Se Sveriges Naturs läsares bilder av oväntade djurmöten

Artikeln publicerades i
Tillsammans visar vi upp det bästa av naturen Följ oss på Instagram