Kolet – en fråga om liv och död
Ökad efterfrågan från Kina och inhemska subventioner av kolbriketter har lett till en gruvboom i Mongoliet. Kolet värmer huvudstaden Ulan Bator när kylan går ned långt under nollstrecket på vintern.
Invånarna i Mongoliets huvudstad Ulan Bator bor i en av jordklotets kallaste och bistraste städer vintertid. För hundratusentals huvudstadsbor är kaminen den primära värmekällan, i hjärtat av den enrummiga jurtan (tält av filt). Precis som för nomaderna på stäppen, i Gobiöknen och för Djingis khans horder för 800 år sedan.
Varje skorsten ger ifrån sig fossila utsläpp som förenas i tjocka smogtäcken som hovrar över Ulan Bator. Luftföroreningar är ett akut problem och varje vinter fylls barnsjukhusen till bristningsgränsen. Föräldrar vet varför barnen är sjuka, men de är instängda under en förgiftande slöja. Få förskolor, lärosäten eller bostäder ståtar med luftfilter eller fossilfria värmekällor.
Sedan några år satsar Mongoliet stort på ett subventionerat kolbrikettsystem för att minska andelen giftiga PM2,5-partiklar (med diameter upp till 2,5 mikrometer) i huvudstadsluften. En satsning som gett en boom där brytning efter ”sotguld” ökar med växande efterfrågan i grannlandet Kina. Mongoliets ekonomiska tillväxt och hälsoproblem knyts till samma källa. Kylan kan slå till när som helst.
Att hålla igång elden är en fråga om liv eller död.
Läs mer: Svenska pensionsfonder finansierar kolkraft
Respekt för människan
Fotografen Fredrik Lerneryd bor i Nairobi där han växlar mellan egna projekt och uppdrag för internationella medier. Han utmanar stereotypa föreställningar, även de egna, när han genom linsen dokumenterar människorna och deras sociala sammanhang. Ökad respekt är en ledstjärna. Ökad respekt för människorna och den tillvaro som skildras i bildform.
– Jag söker berättelser som inte är så uppenbara, och som kräver lite tid och ansträngning. Jag vill utmana klichéer men också förmedla känslan för vad individen ser som en del av den egna identiteten.
En fin utmärkelse vann Fredrik Lerneryd i den prestigefulla fototävlingen Sony World Photography Awards då serien ”Slumballet” 2018 utsågs till bästa bidrag i kategorin ”samtida frågor”. Den handlar om pojkar och flickor som lär sig dansa balett i Nairobis slum.
Vad gjorde starkast intryck på dig i Mongoliet?
– Luften i Ulan Bator var otroligt dålig, man kändes mogen i lungorna. Samtidigt har man förståelse för att folk fyller sina kaminer med kol för att utstå den bitande kylan. Man insåg vidden av problemet när vi besökte ett sjukhus, fullt med oroliga föräldrar med barn som hade andningssvårigheter.
Utrustning: Sony a7RIII. Brännvidder: fasta objektiv 28, 35, 55, 85 mm