Mingelparty fixar pollineringen
Nu har det stora mingelpartyt börjat för alla som lever av blommornas förfriskningar – nektar och pollen. Många av gästerna gör livsavgörande gentjänster åt blommorna, och det gäller inte bara bin och humlor.
Myriader av surrande, kravlande, fladdrande varelser hjälper blommorna att få ihop sitt kärleksliv, pollineringen. Bin och humlor är experter, med sina lurviga kroppar där pollenkorn kan fastna och föras vidare till nästa blomma, men andra insekter spelar också viktiga roller.
Några som förtjänar mer uppmärksamhet är blomflugorna, som vi kanske tar för bin eller getingar när de flimrar förbi men som bara har två vingar i stället för fyra. De är ofta ganska håriga och kan få med sig mycket pollen från blomma till blomma.
De flesta vuxna fjärilar lever bara på nektar, men pollenkorn kan ändå fastna på deras kroppar och sugsnablar. Vissa ljusa doftande blommor som nattviol är helt beroende av fjärilar som hittar dit i mörkret.
En dagfjäril som hittar goda droppar i exempelvis en prästkrage kommer att försöka hitta fler. Den förstår att det är just nu som prästkragarna bjuder på kalas. Och så snillrikt är det uträknat, för då får pollenkornen större chans att hamna i en annan prästkrage.
Här kan man säga att ju fler små kockar, och gäster, desto bättre soppa.
LÄS VÅRT REPORTAGE om om humlor och pollinering
Tävlar i insekter och bodybuilding
Björn Albinson gillar allt som flyger och tycker om att räkna. 2001 slog han rekord i antal sedda fågelarter på ett år, med 335 stycken. Han lär vara ensam om kombinationen rekord i antal fåglar och att ha blivit nordisk mästare och tvåa på VM i classic bodybuilding.
− Jag ser mig inte som någon tävlingsmänniska, men det finns väl något där ändå, säger han.
För några år sedan gav han sig in i insektsvärlden.
− Som fågelfotograf behöver man ju något att göra mitt på dagen, så jag gav mig den på att lära mig fjärilarna.
Numera har han sett 108 av Sveriges 124 dagfjärilar, och har fortsatt med andra insekter som till exempel trollsländor och bärfisar. För att få bra insektsbilder rör han sig mycket i vägkanter och på slåtterängar.
− Det blir tydligt när man börjar fotografera insekter att vi har väldigt lite kvar av de blommande markerna som många insekter behöver.
Utrustning: ”Efter 40 år med Canon gick jag över till Sony i höstas för att få ner vikten på utrustningen utan att dra ner på kvaliteten. Jag har en A9II och A7RIV, ett 90 mm macro, en vidvinkelzoom 24-105 och en telezoom 70-200 samt en telezoom för fåglar, 200-600 och en 1.4x extender.”