Annons
Ser du djuren som gömmer sig i skogen?

Ser du djuren som gömmer sig i skogen?

Hur många djur missar du på en vanlig skogsvandring? Förutom kamouflerande pälsar och fjäderdräkter har många djur en nästan magisk förmåga att försvinna in i omgivningen. Men räkna med att de ser dig.

Älgtjuren tittar upp och kliver lugnt in i ungskogen. Blickstilla står han kvar och följer människovarelsens spretiga rörelser med blicken. Ett jättelikt djur, bara dold av några grangrenar och björkris, men ändå nästan omöjligt att se. Hur många hade redan försvunnit in i omgivningen innan vi ens anade dem?

Forskare som följer radiomärkta björnar har sett att de i första hand går undan innan människan visar sig. Men björnarna kan också rätt och slätt lägga sig platt på marken medan vi passerar på ganska nära håll.

Osynlighetsmästaren bland större djur är lodjuret. Med lite tur kan man få en skymt av den stora katten när den passerar en väg, men få har haft lyckan att möta ett lo i skogen.

Först när snön lägger sig syns det hur mycket som pågår i naturen när vi inte kommer med människolukt och regnjacksprassel.

Bland fåglarna finns det många skulkare, som det kallas på fågelskådarspråk.

Järpens vissling avslöjar att den sitter där någonstans i alkärret. Perfekt dold bakom en trädstam kikar den fram med ett nyfiket litet huvud. Bara den mycket skarpögda skogsvandraren får möta järpens blick.

Vet man inte att det står en stor ältgtjur i snåret så är den svår att upptäcka även om du går alldeles nära. När älgar rör sig genom skogen kan de också vara mycket diskreta och förvånansvärt tysta.

Lodjursspår går att hitta över nästan hela Sverige, men själva djuret är spöklikt svårt att få se. Däremot har lon kanske sett dig, från sin daglega högt upp med god utsikt. (Bilden är tagen i hägn.)

Träffar du en bäver på land kan det hända att den kryper ihop bakom en tuva och gömmer huvudet, lite som strutsen påståtts göra.
Med näbben i vädret blir det svårt att upptäcka gråhägern i lövskogen.
Lappugglan kan ibland sitta helt öppet men inne i skogen är den diskret och du ska ha tur för att upptäcka den.
På våren sitter rödhaken gärna öppet och sjunger men under resten av året ofta så diskret att den är svår att upptäcka trots det röda bröstet.
Att bara vara stilla räcker längre än man kan tro. Här har fotografen lyckats med stillhetsknepet som djuren är svår­slagna mästare i.
Artikeln publicerades i
Tillsammans visar vi upp det bästa av naturen Följ oss på Instagram