Solceller revolutionerar nu vardagen för många fattiga människor i Afrika och Asien. Snabbt och billigt lyser de småskaliga solsystemen upp tidigare mörka kvällar.
Mer än en miljard människor i världen saknar tillgång till elektricitet. De är beroende av stearinljus och fotogenlampor för att lysa upp den mörka halvan av dygnet. Att dra fram elnät till Afrikas alla byar skulle med dagens expansionstakt ta runt 65 år. El från småskaliga solcellssystem på hustaken kan nå många fler på betydligt kortare tid. I Bangladesh har redan över två miljoner små solelsystem installerats utanför elnätet. I Indien och Afrika söder om Sahara tar nu samma utveckling fart.
Solcellerna blir allt billigare och de flesta finansieras med mikrolån. Stearinljus, batterier och fotogen är mycket kännbara utgifter för fattiga hushåll. Solelen är en lönsam investering för de allra flesta, om man bara klarar att betala av på lånet.
På landsbygden i tropikerna är det kolmörkt halva dygnet. Solelen gör det lättare att se, att laga middag, umgås, arbeta, läsa läxor, ladda den livsviktiga mobilen eller kanske lyssna på radio.
Skolor och sjukstugor kan också ha stor nytta av solel. Ett kylskåp för känsliga mediciner och vacciner kan göra stor skillnad. Även mobilmaster kan med fördel drivas av solceller.
BILDEN OVAN: I Odisha fångar byborna fisk med hjälp av solcellsdrivna lampor. Mindre än hälften av den indiska delstatens 42 miljoner invånare är anslutna till elnätet. Den här bilden är tagen med solcellslampor som enda ljuskälla.
Rubén Salgado Escudero är en spansk fotograf med ett internationellt arbetsfält. Efter uppväxten i USA och arbete i Tyskland flyttade han för några år sedan till Burma för att genomföra olika fotoprojekt.
– Jag dokumenterade bland annat olika biståndsprojekt. Jag reste runt i landet och slogs då av att när solen gått ned så lever folk i ett kompakt mörker, med bara stearinljus och ficklampor att lysa med. När jag kom till en by där det fanns solceller på taken insåg jag vilken skillnad solelen gjorde. Det gav mig idén att berätta i bild om hur människors liv förbättrades av solcellslamporna.
Efter att Rubén Salgado vunnit en internationell fototävling med sina bilder fick han möjlighet att fortsätta sitt projekt i Uganda och Indien.
– Solelen förändrar människors vardag från en dag till en annan. Det är en stor sak för människor att enkelt kunna se och att leva sina liv även efter mörkrets inbrott.