Annons
Spelet om litium – det vita guldet

Spelet om litium – det vita guldet

Politiska utmaningar, covid-19 och nya innovationer. På bara ett halvår har de globala förutsättningarna för utvinning och handel med batterimetallen litium förändrats dramatiskt.

Metallen litium – nödvändig för tillverkningen av laddningsbara batterier – har seglat upp som en allt viktigare geopolitisk fråga som skapar konflikter mellan och inom länder.

En av de största reserverna av litium finns i Bolivia. President Evo Morales kämpade länge för att behålla kontrollen över det vita guldet, och ville producera såväl batterier som elbilar i landet, men tvingades förra året avgå efter politiska skandaler. Det är oklart vilken litium­strategi som väntar efter valet, som skjutits upp med hänvisning till pandemin. Miljöpåverkan är en fråga som behöver lösas, framförallt påverkan på grundvattnen, men även relationen till de utländska företagen.

I Kina, landet med flest elbilar i världen,  har pandemin slagit hårt mot ekonomin och minskat efterfrågan på litium. Prognoserna om ett stigande världsmarknadspris har därför fått skjutas på framtiden.

I USA har tankarna om ökad nationell produktion av litium stärkts i spåren av pandemin och skyddstullar på metallen införts. Elbilstillverkaren Tesla planerar för ett nytt lågkostnadsbatteri som kan återanvändas. Innovationen välkomnas, men behovet av det vita guldet består, för Tesla och för världen.

Fordonen lämnar spår i det vita saltet. Marknaden för litium uppskattades till 50 miljarder kronor 2019.
En hög med litium, som arbetarna i Bolivia kallar ökenguld, väntar på vidare transport. Förre presidenten Evo Morales ville ta kontroll över alla led från utvinning till batterier, men hade bland annat problem med rekrytering av kompetens.
Solanläggningen Crescent Dunes nära Tonopah i amerikanska Nevada har slukat stora mängder litium. Inte långt därifrån ligger Teslas jättefabrik.
Kinesiska företag, uppbackade av statliga pengar, söker aggressivt efter nya fyndigheter med litium över hela världen.
Gruvarbetare från närliggande Tavua i Bolivia lastar salt på en lastbil, för vidare transport till utvinningsanläggningen.
Framtidens bilar. Här i norra Kina, nära gränsen till Ryssland, i en extremt otillgänglig och kall region testar kinesiska elbilstillverkare nya modeller.
Batterifabriken strax utanför Xiangtan i Kina drivs av Soundon New Energy (SNE). Litiumet kommer från Kina och Chile.
Produktionslina på batterifabriken i Soundon. Kina har stora tillgångar av litium, mer än USA.
På den kinesiska marknaden finns över 200 leverantörer av elbilar, men trots att Tesla hör till de få som inte får statliga subventioner är märket ett av de mest populära.
I Bolivia finns sju procent av världens kända tillgångar av litium. Manuel, på bilden, bor i området runt sjön där utvinning av litium påverkar tillgången på färskt vatten. Han är orolig för vad fler anläggningar kommer att innebära för familjens jordbruk.

”Skönheten får världen att vilja se historien”

Den slovenska prisbelönta fotografen Matjaž Krivics intresse för litium började för snart fem år sedan.

– Jag frågade mig vad som var viktigt för världen just nu.

Matjaž Krivic. Foto: Miran Jurisic

Då var det inte så många som pratade om det vita guldet, men Krivic gjorde sin research.

– Jag insåg att Bolivia hade massor av litium, så jag bestämde mig för att åka dit.

Han försökte övertyga redaktörer, som inte var speciellt intresserade. Sedan fick han kontakt med journalisten Bostjan Videmsek, som bekräftade att “här finns en historia”. Tillsammans reste de till Bolivias saltsjö Salar de Uyuni, först 2016 och sedan igen 2017.

– Under de här åren ökade intresset för elektriska bilar och litium.

Reportageresor till Kina och USA byggde på deras historia om det vita guldet.

Dina bilder är väldigt vackra, är det viktigt?

– De priser som jag fått för mina bilder har öppnat möjligheter, men skönheten är också ett sätt att få världen att se historien om litium.

Utrustning: Canon 5D mk4 Canon L objektiv, 24mm f1.4, 35mm f1.4, 50mm f1.2, 100mm f2.8, 200mm f2.8. DJI Mavic Pro 2 drönare.

Tillsammans visar vi upp det bästa av naturen Följ oss på Instagram