Mycket ätbart går att odla på balkongen.

Odla mat på balkongen

Odla mat på balkongen – går det? Jodå, ytan är begränsad och utsatt för väder och vind. Men med lite större krukor, regelbunden vattning och en smula planering kan du få din balkong att grönska.

Det finns mycket ätbart som går att odla på balkongen: tomater, potatis, jordgubbar, kryddor, bönor, sallat och varför inte ha en liten vinbärsbuske eller ett rabarberstånd?

Men först behöver du något att odla i. Ju större behållare desto bättre för att plantorna inte ska torka ut så lätt.

– Med stora kärl kan man också odla grönsaker som går lite djupare. Mycket jord gör att krukorna håller fukten bättre och att det finns mer näring till växterna, säger Ulrika Flodin Furås, chefredaktör för tidningen Koloniträdgården och författare till boken Urban odling – tak, terrass, balkong.

Tänk dock på vikten, balkongen måste ju hålla. Kolla med hyresvärden om du har omfattande odlingsplaner på din balkong.

Samla upp bevattningsvattnet på ett fat eller liknande så att det inte rinner ned till grannen. Det är också nödvändigt med något slags dränering i krukorna så att inte växterna drunknar. Sand eller lecakulor i botten fungerar bra.

Välj rätt krukor

Tomater passar bra i 20-liters plasthinkar med några få borrade dräneringshål en liten bit upp på sidan. Potatis funkar på samma vis bra i en vanlig tiolitershink. Jordgubbar kan odlas på höjden i en jord- gubbskruka med flera våningar. Perenner och exem-pelvis en vinbärsbuske kan du odla i större isolerade cellplastkrukor som gör att växterna klarar vintern bättre.

Fröså i rätt tid

Grönsakerna frösår du inomhus vid den tid som anges på fröpåsen. Använd näringsfattig såjord och ge plantorna rikligt med ljus. Ställ dem gärna tillsammans i småkrukor på en bricka med en bevattningsmatta under. Täck över med plast eller fiberduk. Vattna lite och ofta!

Avhärda växterna

När våren stabiliserat sig och risken för frost är över är det dags att plantera ut växterna på balkongen. Vänj späda plantor vid det hårda livet utomhus genom att ställa ut dem dagtid, men ta in dem på natten den första tiden. Snart är det dags för omplantering i de stora krukorna.

Plantera ut

– Ekologisk köpejord är att föredra om du inte har tillgång till egen kompostjord, säger Ulrika Flodin Furås. Blanda gärna i lite stallgödsel i jorden. Det ger extra grundnäring.

Ett smart tips är att ha i lite biokol i krukan. Den suger upp och lagrar näringen tills växten behöver den. Stenmjöl kan vara bra att tillsätta för att få lite mer mineraler i jorden.

Täckodla

Täck gärna ytjorden i krukorna med färskt gräsklipp. Det motverkar uttorkning och gräsklippet bidrar också med näringsämnen.

– Stödgödsla med ekologisk flytande gödsel vid behov, fortsätter Ulrika. Det behövs nog inte första året om man har grund-gödslat. Men man bör vara vaksam på om bladen gulnar eller vitnar och då gödselvattna som botemedel.

Vattna tidigt eller sent

Vattna helst tidigt på morgonen eller sent på kvällen, vattnar du mitt på dagen dunstar det bort till ingen nytta.

– Min erfarenhet är att man ofta behöver n vattna mer än man tror, säger Ulrika Flodin Furås. Det är kanske det svåraste med balkongodling, att hinna vattna tillräckligt ofta och mycket under högsommaren. Självvattnande krukor och täckodling kan underlätta att hålla jorden fuktig.

Vad kan man odla?

Odlingsproffset Ulrika Flodin Furås favoriter är physalis, bondböna, grönkål och brysselkål. Det kan vara smart att odla sådant som kan skördas när man är hemma, som mognar före eller efter semestern. Majs är coolt. Har man soligt kan man odla gurka. Vill man ha det frodigt kan man odla blomsterbönor. Testa det du gillar att äta helt enkelt.

Tomater har sin givna plats på balkongen, de gillar värme och solljus i skyddade lägen. Men akta så att det inte blir för varmt. Gödsla regelbundet, men inte för mycket.

Potatis: Sätt några förgrodda potatisar i en vanlig tiolitershink med några små hål i botten. fyll på med jord vartefter sommaren går.  Välj en tidig sort och en sen. När potatisplantorna blommat och blasten börjar gulna är det dags för skörd.

Paprika och chili kan odlas på samma sätt som tomaterna. De gillar värme och ljus i skyddade lägen.

Sallat av olika sorter drar du lätt upp från frö i krukor, glöm inte att vattna bara, annars blir salladsbladen beska. Sallat trivs bäst i lite skuggigare lägen.

Basilika kan du fröså runt kanten på tomatkrukorna.

Oregano, timjan, rosmarin och mejram gillar sol och tål torka. De kan trivas utmärkt i en balkonglåda. Citronmeliss och mynta vill däremot ha halvskugga.

Artikeln publicerades i