Appar gör det lättare att hitta rätt i naturen
Teknik och naturintresse går utmärkt att kombinera. Använd din mobil på ett nytt smart sätt.
Med hjälp av fotoigenkänning och maskininlärning blir mobilen ett kraftfullt verktyg för dig som vill undersöka naturen. Nu kan du med mobilens kamera omedelbart identifiera dina fynd.
Världen är full av djur, växter och spännande naturfenomen. För den friluftsintresserade kan mångfalden ibland kännas överväldigande. Men utvecklingen av igenkänningsteknik och maskininlärning går framåt och det finns i dag en mångfald av appar som förenklar interaktionen med naturen. Genom att ladda upp bilder med artbeskrivningar kan informationen också användas av forskare i vetenskapliga studier. Flera nya arter har upptäckts på detta sätt och stora områden inventerats med hjälp av naturintresserade.
Fem appar som gör skogspromenaden till ett levande uppslagsverk:
- iNaturalist
Finns för IOS och Android.
Fotografera djur och växter som jämförs mot iNaturalists databas. Programmet använder sig av maskininlärning för att ge så bra förslag som möjligt. Dela dina bilder med andra naturintresserade och få experthjälp direkt i appen av forskare. Inaturalist är en del av den globala satsningen på så kallad medborgarforskning.
2. Garden Answers Plant Identifier
Finns för IOS och Android.
Appen känner igen över 20 000 trädgårdsväxter från hela världen och fungerar som ett bildbaserat lexikon för alla växtintresserade. Inom kort hoppas appen kunna identifiera alla kända växter på jorden. Även här kan du ställa frågor till experter direkt i appen.
3. Skyview
Finns för IOS och Android.
Använder sig av kameran och din position för att ge en visuell överblick av stjärnhimlen. Se dig omkring med hjälp av mobilen och identifiera enkelt stjärntecken, planeter och mycket mer. Allt som krävs är att du riktar mobilen mot olika delar av himlen för att avslöja vad som döljer sig i universum.
4. Plantix
Finns för Android.
Appen inriktar sig främst på kommersiella matväxter och kan med ett enkelt fotografi identifiera många former av växtsjukdomar och parasitangrepp. Ett roligt hjälpmedel för alla med en hemträdgård, men även i trädgårdsbutiken om du vill vara säker på att växten är vid god hälsa före köp.
5. Pl@ntnet
Finns för IOS och Android.
Även här jämförs användarens bilder med stora databaser för att ge förslag på arter som matchar. Då appen främst är inriktad på västra Europa, Amerika och tropiska områden är den händig att ha med sig på semestern. I Sverige fungerar appen bäst på importerade prydnadsväxter.
Har du testat någon av apparna? Vad tyckte du? Berätta på vår Facebooksida!
Så här såg det ut när vår redaktör Malin Crona testade appen tillsammans med sin naturintresserade trettonåring: