Återbruk populärt på sociala medier
Med fler än 360 000 medlemmar är Återbruka mera Sveriges näst största Facebookgrupp. Här finns mycket för den som vill skapa nytt av det som redan finns.
Bakom gruppen Återbruka mera står hemslöjdskonsulent AnneSofie Ampén. Hon är även grundare till sajten Slöjdmagasinet och intresserar sig för både slöjd och datorer.
AnneSofie Ampén är uppvuxen i en hantverksfamilj, med en far som kunde få till användbara saker ”av ingenting”. Själv har hon utbildat sig på skolan Handarbetets vänner, den dåvarande högre hemslöjdskonsulentutbildningen. I många år var hon ”anti-Facebook”, men insåg så småningom fördelarna.
– Då, före år 2009, sökte jag av internet och det ”handarbete” jag hittade var inte i närheten av återbruk eller hemslöjd utan handlade bara om ”handarbete” på porrsidor.
Hon försökte få hemslöjdsorganisationen att haka på internet och sociala medier, men fick inte med dem, så hon tog själv tag i det år 2009.
– Det finns alltid något återbruk som är bättre än det förra. Tidigare tänkte jag att nu kan det väl ändå inte finnas nåt mer återbruk som är kanon, men alltid dyker det upp nåt nytänkt återbruk som är fantastiskt och som ger massa lajks. Man överraskas hela tiden.
Hon säger att återbruk alltid har varit en naturlig del av livet.
– Utan återbruk skulle inte samhället fungera. Vi kan inte bara tillverka hela tiden, vi måste också ta hand om det som inte används längre. Jag vill sprida idéer och kunskap om hur man går till väga och dela gamla kunskaper gällande återbruk, tekniker och genuina material. Som hemslöjdskonsulent vill jag att vi ska återbruka mer, arbeta med händerna och skapa. Det mår vi och vår miljö bra av.
Själv återbrukar hon helst gamla textilier till nya dukar, kläder och handdukar. Facebookgruppens popularitet tror hon beror på att reglerna formats av
medlemmarna själva och att det råder nolltolerans mot negativa inlägg och kommentarer.