Bli vän med isen – sex smarta tips
Isen är en föränderlig själ som aldrig slutar att överraska. Men lär känna den steg för steg så får du en vän för livet.
Att åka långfärdsskridskor på blankis är som att flyga fram. Världen växer – plötsligt kan man nå ställen som är oåtkomliga resten av året och utforska naturen på helt nya sätt. Spana in infrusna fiskar, se dykarbaggar som hämtar luft i pimplarnas hål eller kryssa genom vasshav och lyssna efter skäggmesar. En tur på isen behöver inte vara lång. Om du är osäker kan du börja med att känna in ett litet område med ispiken som är helt lugnt. Sedan har du en dansbana där det är fritt fram att leka och utforska. Här är några tips:
1. Tolka isen
När isen sjunger kommer det små ekande knallar från alla håll, som om någon spelade på en jättelik synt. Ibland tjongar det till ordentligt under skridskorna och det är lätt att bli rädd, men så länge ljudet är dovt behöver man inte oroa sig. Det kommer av att isen krymper när den blir kallare och då bildas små sprickor. Om man däremot börjar höra ljusa toner eller ett knaster så betyder det att isen är tunn och det är dags att vända.
Normalt är isen lika tjock på båda sidor av en spricka. Man behöver alltså inte tvärnita och känna med piken vid en lång spricka om inte isen ser annorlunda ut på andra sidan.
Den första isen som bildas är genomskinlig och hård. Den kallas kärnis och när den är 3 centimeter tjock kan den precis bära en person. Då är den fortfarande mycket osäker att ge sig ut på. Men när isen har blivit 5 centimeter går det bra att åka, så länge den är av god kvalitét. För att vara på den säkra sidan rekommenderar Räddningsverket 10 centimeter kärnis.
2. Träna med lek
På ett säkert ställe nära land kan man hitta på många lekar. Ett bra sätt att öva skridskotekniken är limbo under en ispik som man successivt
sänker. Med pulkor kan man ordna isdubbsrace där deltagarna ligger på mage i pulkan och hackar sig fram. Med kvastar och en puck kan man köra curling, som är lite lättare för nybörjare än hockey. Har man ingen puck kan en person sitta på ett tefat som en mänsklig puck.
En klassisk skridskolek är ormen, då man håller varandra i händerna och åker som en lång orm. När ledaren svänger hit och dit får ormens svans hänga med i ganska tvära kast på isen. Ta det försiktigt och sätt inte den minsta sist.
Andra roliga grejer kan vara att åka tandem med pikarna, ha dragkamp eller leka följa John.
3. Elda metanbubblor
Infrusna bubblor i isen består ofta av metan. Det bildas av ruttnande växter och djur på sjöns botten. Om bubblorna är stora kan du tända på dem och få häftiga eldmoln. Det är inte bara roligt utan också en klimataktion i det lilla, eftersom metanet förbränns till koldioxid som är en mycket svagare växthusgas än metan.
Var försiktig, tänk på varifrån vinden kommer så att du inte får elden i ansiktet. Det bästa är att vara två, så att en kan hacka hål på bubblan med ispiken och den andra kan hålla en brinnande bit näver intill hålet.
4. Se upp
Det finns mycket att se upp med, men det viktigaste att komma ihåg är kanske att isen alltid kan överraska. Även om den är tjock och stabil kan det dyka upp svaga punkter. Några saker att akta sig för finns samlade i en minnesvers: Vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund, vindbrunn.
Om det ligger snö på isen ska man också vara lite extra uppmärksam. Dels är det svårare att se förändringar i isen och dels kan den tunnas ut trots att luften är kall. Bara någon centimeter snö isolerar och gör att isen kan smälta underifrån.
5. Ta med
Bra utrustning om du ger dig ut på tur:
- Ryggsäck med ombyteskläder i vattentäta påsar. Alla i gruppen ska ha ryggsäck eftersom den fungerar som flytväst (åtminstone om man har grenrem eller tajt midjebälte). Glöm inte ombytesvantar.
- Isdubbar, gärna med visselpipa. Helst även en kastlina per vuxen för att kunna dra upp varandra ur en vak. Hjälm och knäskydd kan också vara bra att ha.
- Ispik. Två stycken kan vara praktiskt för att staka sig fram, skidstavar räcker inte för att testa isens bärighet.
- Gärna en termos med något varmt att dricka.
- Sällskap. Åk aldrig ensam.
På skridsko.net kan du hitta klubbar i hela landet som ordnar skridskoturer. Som medlem kan man även utbyta aktuell isinformation, se precis hur andra har åkt nyligen och titta i Skridskoatlasen med praktisk info om bra åkområden. Aktuella israpporter finns också på många andra sidor, exempelvis www.isplanket.com
6. Andas lugnt
Om du trots allt hamnar i vattnet, tänk på att:
- Andas lugnt så är det lättare att tänka klart.
- Slappna av, ligg stilla i vattnet och håll dig i iskanten.
- Vänd dig åt det håll som du kom ifrån, där håller isen bäst.
- Lossa isdubbarna med handskarna på, utan handskar blir händerna snabbt stela.
- Ropa eller vissla på hjälp – det är mycket svårt att ta sig upp själv.
- Slå dig tillbaka till is som håller att ta sig upp på.
- Arbeta nära kroppen med isdubbarna och hjälp till med bensimtag.
- Hasa eller kryp till säker is.