Det behöver inte vara en plåga att cykla vintertid. Foto: Getty Images.

Cykla dig genom vintern

Kyla, is och slask kan slita hårt på våra saker. Men med rätt tänk och lite planering går det fint att cykla året runt, även med elcykel.

Under senhösten ställer många undan cykeln, trots att det går bra att cykla även på vintern. Här har hälsan, miljön och plånboken mycket att hämta.

Jan-Eric Rönnlund tycker att det funkar bra att cykla även vintertid. Foto: Bertil Janson.

Jan-Eric Rönnlund har tidigare tränat och tävlat i cykelsport och driver numera en serviceverkstad och reservdelsbutik för cyklar i Umeå. Han cyklar även vintertid. En gång var det 36 minusgrader.

– Det var mest för att det var kul att prova. Men att cykla när det är så kallt är inte att rekommendera. Det går väldigt trögt, blir stora påfrestningar och sliter hårt på cykeln.

Fast att cykla ända ner till minus 20 anser han ska gå bra för de flesta. Det som behövs är trafikvett, rätt kläder och en hoj som är rustad för vinterkörning.

Jan-Eric Rönnlunds viktigaste råd är att sätta på dubbdäck. Åtminstone framdäcket ska ha dubbar, helst även bakdäcket.

Håll cykeln välservad

– Kör man elcykel ska man absolut ha dubbdäck både fram och bak. Elcyklar går snabbare, är tyngre och är ibland lite mer svårmanövrerade. Så dubbdäck är en billig livförsäkring.

Vinterns temperaturväxlingar och saltade vägar med slask och smuts sliter på cykeln. Det kan skapa onödiga problem som lätt kan förebyggas.

– Delar som börjar vara på gränsen till utslitna kanske håller på sommaren, men inte i minusgrader. Vintern ställer högre krav på cykeln. Så se till att den är välservad och att kedja och rörliga delar är smorda, säger Jan-Eric Rönnlund.

Texten har tillfogats en rättelse. Tyvärr tipsade vi om en teflonoljespray i den version av denna text som publicerades i papperstidningen. Teflon ska över huvud taget inte användas då det innehåller PFAS.

Artikeln publicerades i