Fossilfritt leder till gruvboom
Resan mot ett fossilfritt samhälle har lett till en ny gruvboom. Att blunda för problemen kan bli katastrofalt, skriver Arne Müller i nya boken Elbilen och jakten på metallerna (Ord och visor).
Arne Müller har ägnat sig åt gruvfrågor i över tio år, bland annat i boken Norrlandsparadoxen. Han oroar sig när han hör politiker kalla gruvor ”en del av lösningen”, eftersom övergången till fossilfria tekniker kräver sällsynta metaller.
− Det är att förenkla frågan på ett farligt sätt. Elbilar, vindkraftverk och solpaneler är jättebra, men om vi inte kombinerar omställningen med en väldigt medveten metallåtervinning och hushållning så kommer gruvorna att breda ut sig över enorma arealer.
Framställning av metaller står för ungefär en tiondel av klimatutsläppen globalt. Om den delen ökar får vi svårt att nå klimatmålen, enligt Arne Müller. Sverige har en mineralstrategi som siktar på att antalet gruvor ska drygt tredubblas till 2050, men också en klimatlag som säger att koldioxidutsläppen ska halveras till 2030.
− Det går inte ihop, det räcker med lågstadiematte för att förstå det.
Många fyndigheter finns också i länder där hänsyn till människor och miljö är liten. Mer än hälften av all kobolt kommer från Kongo-Kinshasa.
Är det då bättre att vi tar upp mer här?
− Den frågan är komplicerad. Vid första anblicken finns en självklar logik i det men ett skäl till problemen i afrikanska gruvor är att Världsbanken och vi i väst har satt hård press på de här länderna. Nu är det viktigt att trycka på för en hållbar produktion. Och för att hushålla med resurserna globalt är det strategiskt att använda de rikaste fyndigheterna.
Ingen plan för återvinning
En viktig del av lösningen är återvinning av metallen, som i dag inte görs i större utsträckning eftersom det inte är företagsekonomiskt lönsamt, enligt Müller. Han är bekymrad över elbilarnas storskaliga entré innan det finns en plan för återvinning av batterierna.
− Inte ens för bensinbilar är återvinningskedjan särskilt bra ännu. På Henry Fords tid användes inte så många olika metaller men i dag hittar man en stor bit av det periodiska systemet i varje bil.
Antalet bilar är ett problem, enligt honom. Bara produktionen av en liten Volkswagen Golf orsakar sju ton koldioxid, lågt räknat. Antalet bilar i Sverige ökar för varje år och de har blivit 200 kilo tyngre på ett par årtionden, säger han.
Vad har du själv för bil?
− Jag har inte råd med en elbil i dag och jag har 13 mil till närmsta gasmack. Jag har en liten och lätt bensinbil som jag kör så lite som möjligt. Om några år satsar jag nog på en elbil. Men allra helst en bilpoolsbil.