Fotografer fångar våtmarkernas skönhet
Våtmarker är inte bara livsviktiga miljöer. Fotograferna Malin Gezelius och Lena Källberg hittar skönhet i det sumpiga. Lördag 21 augusti öppnar utställningen med deras bilder i Sandvikens Konsthall.
Det började med grodor och paddor. En kompis till Malin Gezelius gick med i en förening för att rädda dem från att bli överkörda när de passerade en väg vid Långsjön i Stockholmsförorten Älvsjö.
– Hon frågade om jag ville vara med och plocka paddor. Jag tyckte det var spännande och började sedan fotografera djuren under vatten.
Fascinationen höll i sig och nu är hennes fotobok Amplexus skickad till tryckeriet. Ordet är latin för hanarnas snärjande famntag på honor vid parning.
Samtidigt fastnade Malin Gezelius för våtmarkerna som livsmiljö och lärde sig mer om deras betydelse för den biologiska mångfalden, men också för samhället. Till exempel i form av vattenrening och skydd mot översvämningar.
Tillsammans med fotografkollegan Lena Källberg startade hon ett projekt för att synliggöra den lite hemlighetsfulla vattenvärlden. Båda har arbetat med konst- eller dokumentärfoto tidigare och är inte naturfotografer av traditionellt snitt.
– Min utmaning brukar snarare vara att skapa bilder med ”dålig” teknik: hålkameror och annan enkel analog utrustning, säger Lena Källberg.
En fotometod som de båda har använt är cyanotypi: genom att pensla en lösning med järnsalter på ett papper och exponera med UV-ljus kan man exempelvis göra fotogram av växter. Tekniken användes av botanikern och fotografen Anna Atkins när hon gjorde det som ofta kallas den första fotoboken, om brittiska alger, 1843.
Från början var ambitionen att resa mycket till olika typer av våtmarker. Pandemin kom emellan och i stället har de upptäckt hur många fina miljöer som finns inom pendelavstånd runt Stockholm.
Lena Källberg hoppas kunna fortsätta arbetet genom att följa restaureringen av våtmarken Lomsmuren i Gästrikland. Tanken är också att bilderna ska bli en bok.
Fotnot: Våtmarker är aktuella i flera konstprojekt, till exempel ”Upplev våtmarken” i Norrbotten som vi skrev om i förra numret och ”Ringarna på vattnet” där konstcentret Art Lab Gnesta samarbetat med lokala Naturskyddsföreningen och skolor.
Läs mer om naturfotografering:
En vinnande blickNärkontakt med djuren runt knuten
Tips för att hitta norrsken