Annons
Framtid och klimat i fantasy för unga

Mats Söderlund utgår från aktuell vetenskap i fantasythrillern Hotet. Foto: Göran Segeholm

Framtid och klimat i fantasy för unga

I fantasy kan författare skapa spänning om svåra framtidsfrågor som klimatförändringen. Mats  Söderlund låter striden stå om vattnet i sin nya bok Hotet.

Hotet (Rabén & Sjögren) är första delen i en fantasyserie som tilldrar sig i en nära framtid där många farhågor blivit verklighet. FN försöker lösa akuta klimatkonflikter och polerna smälter, samtidigt som Golfströmmen har stannat av. Norrland är iskallt, men också rikt på eftertraktat dricksvatten. Bottenviken har dämts upp till en reservoar med vatten som kan säljas.

– En forskare sade till mig att det faktiskt kan vara farligt att ha mycket vatten i framtiden. Det blir en resurs ungefär som oljan, säger Mats Söderlund som utgår från aktuell vetenskap.

Men sägner och myter har också inspirerat. Olus, en trolliknande folkgrupp med speciella egenskaper spelar en viktig roll, liksom äldre sätt att förhålla sig till natur. Mycket av handlingen äger rum på fjället och i skogen.

Boken är en thriller om ungdomar i en mörk framtid, men Mats Söderlund ser den inte som en dystopi. Uppvärmningen har hejdats, men ändå hunnit få stora konsekvenser.

– Budskapet är bistert, men jag tror på människans förmåga att samarbeta när det verkligen gäller.

En av huvudpersonerna förhandlar på toppnivå i FN. Här har Mats Söderlund kunnat använda egna erfarenheter från Unescos generalkonferens i Paris. Han är mest känd som poet och tidigare ordförande i Författarförbundet, det här är första ungdomsromanen.

– Jag har alltid läst mycket fantasy, till exempel av Ursula K LeGuin, och tycker att genren passar bra för att diskutera mänskliga rättigheter, demokrati och vad det innebär att vara människa. Frågor som sysselsätter många tonåringar. Min dröm är att nå ut till dem och förmedla hopp. Det har alltid varit de unga som åstadkommit förändring.

Nästa bok i serien ska handla om en gruvexploatering, där kulturen samlar en bred front för naturvärden.

Genrebegreppet cli-fi, böcker och filmer om framtid och klimat, började användas för ungefär tio år sedan. Ett annat färskt exempel är Minnet av vatten, finska Emmi Itärantas ungdomsroman som tilldrar sig i Lappland. Den har gjort succé världen över och översatts till över 20 språk.

Artikeln publicerades i