Håkan Wirtén: Utbildning avgörande för framtiden
Tidiga morgnar tillsammans med pappa på högmossen utanför Jönköping lade grunden till naturintresset. Håkan Wirtén, som sedan 2010 är generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF, beskriver barndomens miljöintresse som ”brett och allmänt”.
Läs också:
Åsa Romson: ”Jag hade ingen spikrak idé”
Maria Smith: ”Hållbarhet har blivit en affärsstrategisk fråga”
Lista på tio universitetsutbildningar
– Jag var fågelintresserad men inte ornitolog, scout men inte fältbiolog, det fanns en längtan efter att vara ute i naturen och vädret spelade ingen roll.
Du utbildade dig till jägmästare?
– Ja, jag gjorde min värnplikt som fjälljägare i Kiruna, sista dagen stod jag ute på fjället och fick veta att jag kommit in på jägmästarutbildningen vid Skogshögskolan. Jag började dagen efter att jag hade muckat. Det första halvåret tillbringades i skogen, med krökt rygg och motorsågen som arbetsredskap. Efter ett halvår tyckte jag fortfarande att det var härligt att vara ute och jobba.
Vad hände efter studierna?
– Jag ville ut från universitetet och vidare, få jobba med människor i breda sammanhang. Så fick jag passande nog jobb som amanuens, trainee, på Skogsstyrelsen.
Efter att ha jobbat på höga positioner inom Skogsstyrelsen kom du till WWF för åtta år sedan. Vilken hjälp hade du av din utbildning?
– Min utbildning gav mig en första plattform som jag sedan kunnat bygga vidare på. Men även om såväl min utbildning som mina arbetsuppgifter inom Skogsstyrelsen var breda så handlade det hela tiden på ett eller annat sätt om skog. Nu skulle jag plötsligt kunna uttala mig om till exempel marina arters tillstånd. Det är ett privilegium att få lära sig så många nya saker, inte minst för en nyfiken person som jag. Det fanns förstås en massa områden som jag inte behärskade. Men som chef måste man kunna luta sig mot sina experter och ta hjälp. Det går inte att vara expert själv på alla områden.
Om du blev tjugo år igen och fick göra om din resa, vad skulle du plugga då?
– Jag skulle vilja utbilda mig i något som handlar om hållbarhetsfrågor. Om det sedan vore via juridik, ingenjörsvetenskap, skog, hav eller något annat, det vet jag inte. Men något som har bäring på hela planeten och mänskligheten. Jag tror inte det är en slump att jag har gjort den resa jag har gjort. Jag kan också bli lite avundsjuk på de fantastiska möjligheter dagens studenter har att plugga i andra delar av världen. Det var inte så utvecklat på min tid, men jag lyckades i alla fall fixa en praktik och universitetspoäng i Australien på egen hand. Men nu är jag ju inte tjugo igen, jag trivs med min ålder.
Hur ser du på framtidens utbildningar?
– Utbildning är avgörande för mänsklighetens framtid. Då menar jag alla typer av utbildningar. Från förskola till forskarstudier. Det är givetvis viktigt att ha framförhållning och göra korrekta prognoser så att utbudet på utbildningar matchar såväl behoven från företag, samhälle och organisationer, som efterfrågan och behoven från kommande generationer. Jag vill förstås att hållbarhetsaspekterna ska genomsyra precis alla utbildningar. Även om vi inte fullt ut verkar ha förstått det ännu så är det just det som allting handlar om.