Hitta bästa fågelholken
En blåmes på en kvist utanför en fågelholk.

Vill man inte bygga en egen holk finns det holkar att köpa, men håller de måttet? Foto: Getty images

Hitta bästa fågelholken

Bygga egen holk i all ära, men i dag finns det bra fågelholkar för mindre än 200 kronor i butik. Långt ifrån alla köpeholkar håller dock som boende för fåglar. Sveriges Natur har testat nio fågelholkar i butiker nära dig.

För mellan 80 och 179 kronor går det att hitta fågelholkar för småfåglar hos de flesta större svenska varuhuskedjorna för bygg och trädgård. Det handlar om allt från målade holkar med finsnickerier och plåttak till mer rustika, klassiska varianter

Inför testet frågade vi två experter vad man ska tänka på när man köper tak över huvudet åt fåglarna. Niklas Aronsson, chefredaktör på tidningen Vår Fågelvärld, tycker att det viktigaste är att fågelholken är byggd av ett robust material så att den håller i längden.

– Det ska helst vara någon centimeter tjockt i alla fall. På många utav de stora kedjorna brukar det ofta vara ganska klent virke. Det finns några butiker som till exempel Naturbutiken som har bra, robusta holkar, säger han.

Läs också: Ingen trädgård utan fåglar

Avlång fågelholk på höjden är viktigt

Enligt Niklas Aronsson ska en fågelholk hellre vara mer avlång på höjden än bred med ett avstånd mellan hålets nederkant och botten på minst 15 centimeter.

– Det är för att till exempel en katt inte ska nå ungarna med tassen.

Vissa fågelholkar kommer med en holkring vilket är en ihålig metallplatta som sätts fast över holkens hål. Syftet är att den ska skydda mot rovdjur som gnager eller pickar upp hålen och tar sig in, men Niklas Aronsson tycker att det är poänglöst.

– Det finns två problem med holkringar. Det ena är att den måste sitta väl förankrad i själva holken. Om det är en glipa mellan så kan fåglarna fastna där. För det andra ska den användas mot hackspettar som skiter i den för de tänker ju: ”oj, jag kan ju bara hacka hål på sidan i stället”, säger han.

Läs också: Fåglarnas kärleksliv

Holkring kan hindra hackspett

Inte alla delar Niklas Aronssons uppfattning om holkringar. Andra som Sveriges Natur har talat med tycker att en holkring trots allt tjänar sitt syfte genom att hindra hackspettar från att utvidga öppningshålet.

En av testets holkar har plåttak. Det kan visserligen ge extra livslängd men hackspettarna kan också ta till vara på det och göra tillvaron obehaglig och öronbedövande för de inneboende, enligt journalisten och författaren Martin Emtenäs.

– Hackspettar har ingen sång så de hackar trummande när de kommunicerar. Helst hackar de på ett dött träd men de kan även hacka på plåtar som sitter i telefonstolpar och då låter det hur högt som helst. Så ett plåttak på en holk skulle vara perfekt ifall de vill låta högt, säger han.

Läs också: Hjälp djuren – bygg en holk
Läs också: Bygg ditt eget hålträd

Fågelholken hängs upp i trädet

Metoderna att hänga upp fågelholkarna är nästan lika många som antalet holkar i testet. Martin Emtenäs understryker vikten av att holken ska hänga fast och säkert i trädet, men att man ska undvika att skada det.

– Det är inte bara att spika fast holken för spikarna kan avge metaller som påverkar trädet negativt. Man kan använda ett rep eller snöre som man knyter runt och då vara noga med att det sitter stadigt. Det är mer jobb än att spika upp men det är samtid-
igt mer skonsamt för trädet.

Varför behövs fågelholkar?

– För att vi människor tar bort gamla träd med naturliga håligheter som fåglarna kan häcka i. Så när man sätter upp fågelholkar bidrar man också till att fågelarterna har någonstans att bo, säger Martin Emtenäs.

Se hela testet här: Här är den bästa fågelholken