Huset som ger mer energi än det drar
Det började som en utmaning: att bygga ett hus som producerar mer energi än det använder. Karin Adalberth, som nu bott tio år i Sveriges första plusenergihus, ger sina bästa tips.
Karin Adalberth bor med man, dotter och katt (egentligen ville dottern helst ha guppies men ett akvarium drog för mycket el) i ett villaområde i Åkarp, mellan Malmö och Lund.
Huset som har ekparkett i alla rum, ljusa väggar och stora fönster, känns typiskt för en designintresserad familj.Men tittar man noggrant står det klart att boendet är ultramodernt när det gäller energianvändning. Huset har både solceller och solfångare på taket, värmeväxlare för både ventilation och avloppsvatten, samt treglasfönster fyllda med gas och extra tjock isolering.
När familjen började planera för att flytta från sin trerumslägenhet i Malmö till ett hus ville Karin Adalberth, som är doktor i byggnadsfysik, först bygga ett lågenergihus. En kollega tyckte att hon gott kunde ta det ett steg längre och bygga ett plusenergihus. Hon antog utmaningen.
I dag bor familjen i ett hus som inte bara är energisnålt, utan kan kallas ”energigeneröst”. Åtta månader av året levererar solcellerna mer energi än vad huset gör av med.
– Vi använder 2 600 kWh el och köper 1 000 kWh värme per år, men producerar 4 200 kWh el per år, vilket ger ett överskott på 700 kWh, säger Karin Adalberth.
Men något ekonomiskt plusresultat blir det inte, bland annat på grund av att familjen får långt mindre betalt för den el de säljer till elbolaget än vad den betalar för det den köper.
Innebär det någon uppoffring för er att bo så här?
– Vi tycker inte det. Men någon bekant sade att han inte hade kunnat tänka sig att till exempel behöva ladda mobilen bara på dagstid.
För energibesparingarna handlar också om att förändra sina vanor. Som att lägga så stor del av elförbrukningen som möjligt på dagen, när solen skiner.
– Och bada badkar – det får man bara göra på sommaren, säger Karin Adalberth, halvt på skämt.