Knepen för att få med barnen ut i naturen
Utefika, skattjakt eller sakletning. Det finns många knep för att få barnen att lämna skärmarna och följa med ut i naturen.
MÅNGA FÖRÄLDRAR sliter med att få sina barn att slita sig från datorspelen och gå ut i friska luften, eller ännu hellre ut i den fria naturen där inga Pokémon finns. Men hur får man det att hända? Tipsen nedan kommer från Natursnokarna, Naturskyddsföreningens barn och familjeaktivitet, som finns på över 90 orter i landet.
Bli medupptäckare
Upptäck naturen tillsammans med dina barn. Fantisera ihop, titta på molnen, vad ser de ut som? Lukta, smaka och känn på naturföremålen ni hittar. Ju fler sinnen som är inblandade desto mer upplever vi och lär oss. Följ en myras väg, märk den med lite mjöl på ryggen och se vart den tar vägen eller göm ett bananskal i skogen och gå tillbaka dit flera gånger för att se hur fort det försvinner. Håva efter småkryp i en bäck. Gör en håv av ett durkslag, ett kvastskaft och lite tejp.
Tänd en brasa
Brasor är riktiga barnmagneter, inte bara för korvgrillningens skull. Ge gärna barnen medansvar för att passa elden, de växer med uppgiften. Att samlas kring elden och berätta sagor är magiskt och urmänskligt. Ta med barnböckerna ut. Se utomhus som ett rum som andra, ta med innesaker utomhus, böcker, pussel och leksaker. Då blir steget ut enklare för barnen.
Utnyttja närnaturen
Hellre en vardagskvart efter dagis i hemmadungen än långa exotiska resor på semestern. En kul aktivitet kan vara att kryssa olika saker. Gör en kryssbok med några av de vanligaste växterna som ni tillsammans kan vara ute och leta efter.
Ett annat tips är att ge egna namn till platser i närheten av hemmet där man varit, som sagoberget, braskullen eller stora klätterträdet. Då blir det lättare att säga att nu går vi dit eller dit. Utefika! Muta barnen med bullar som så krävs.
Att ta med kompisar ut kan vara ett bra knep. Om kompisarna tycker att det är roligt blir det mer statusfyllt för de egna barnen att vara ute. Dra i gång en utelek: kull, kurragömma eller burken, det finns många varianter.
Skapa saker i naturen
Att skapa saker i naturen tycker de flesta ungar är kul: man kan exempelvis skriva bokstäver med pinnar, göra kottdjur, tälja barkbåtar med kniv eller göra en sälgpipa. Ha knivskola med barnen. Lär dem att använda en täljkniv på rätt sätt: benen brett isär, alltid tälja utåt, alltid hålla i ovanför täljstället.
Gör en skattjakt
Skattjakter i olika former är populärt. Jakt på reflexer i kvällsmörkret med ficklampor är en variant. Om man sätter reflexer på klädnypor och sen lägger ut en bana i skogen är det lätt gjort att ta ned dem sedan. En annan idé är att lägga ut serier med ledtrådar gömda på olika platser som barnen känner till och som leder till skatten.
Sakletning, gå på upptäcktsfärd efter spännande saker i naturen, alltifrån pinnar till roliga stenar, är en enklare variant. Geocaching, leta gömställen som andra lagt upp med hjälp av GPS-en i din mobil, en lite mer avancerad.
”Upptäck naturen ihop”
Med två egna barn och flera års erfarenhet som projektledare för Natursnokarna, Naturskyddsföreningens familjeverksamhet, är Eva Lindberg något av en expert på att locka med barn ut i naturen.
– Lättast går det väl om man tidigt i barnens liv får in det där med att vara mycket ute, säger hon.
Men det viktigaste som förälder är nog att vara nyfiken ihop med sitt barn, något som faktiskt blir lättare om du som förälder inte redan kan allt om naturen. Men ha inte bråttom, låt nyfikenheten få finnas och ta tid.
– Var en medupptäckare. Fråga barnet: vad tror du att det här är? Undersök och lär er tillsammans.
Dina egna känslor inför naturen kommer att smitta av sig på barnen.
– Om du själv gillar att vara ute blir du avslappnad och lugn, och då blir barnen det också. Att bara vara tillsammans i naturen uppskattas av alla, men särskilt av de mindre barnen, säger Eva Lindberg.