Ajvar i gott sällskap.

Ajvar kan piffa till den tröttaste höstmiddag.

Kökets röda guld

Vid den här tiden på året brukar den som försöker äta enligt säsong vara redigt trött på rotsakstung vintermat. En sådan tur att en röd räddning finns nära till hands. Ajvar är det röda guldet från Balkan som får rätterna att glöda.

 

Att den mustiga paprikaröran är billig gör inte saken sämre, i specialbutiker finns ofta flera sorters ajvar i ekonomiförpackning. Välj het, mild eller slå till på båda. De bästa varianterna har små svarta fläckar eftersom paprikorna rostats över öppen eld, vilket ger en sötbitter, rik och rökig karaktär. Kanske vill du prova på grön ajvar som har en örtig beska och mindre sötma? Testa att klicka den på rostat surdegsbröd och toppa med smulad feta.

Används ofta och nästan överallt!

Har du tur träffar du flera medlemmar av ajvarns brokiga släkt. Lutenica är i regel starkare,  grövre och innehåller fler grönsaker, i regel tomat och ibland aubergine och morot. De lite grövre varianterna med aubergine kallas ofta pindjur. Men i ärlighetens namn är gränserna mellan sorterna flytande, det säkraste är att läsa ingredienslistan.

Hur man använder ajvar? Ofta och nästan överallt. Ajvar livar upp smörgåsar och varma mackor. En redig klick i linssåsen till pasta eller lasagne ger must och djup. Blandad med tjock yoghurt och lite mynta tjänstgör den som kall sås. Varianterna med tomat är ljuvliga på vegoburgare eller vegetariska grillspett. En redig klick livar upp en enkel omelett eller stekta ägg. Kokt grov bulgur blandad med linser, ajvar, örter och ost blir en enkel och smarrig fyllning till zucchini eller vegetariska kåldolmar.

Smakkamrater: aubergine, cheddar, dill, fetaost, kikärtor, koriander, kryddost, kummin, manchego, mynta, oliver, oregano, persilja, purjo, salladslök, timjan, valnötter, vegoburgare, yoghurt, zucchini passar alla utmärkt med ajvar.

Artikeln publicerades i