Tillverkningen av en mobil ger upphov till stora mängder avfall. Ill: Getty

Låt luren leva längre

Ett snabbdopp i vattnet eller ett batteri som laddar ur behöver inte betyda slutet för mobilen. Vi har samlat tipsen som ger luren längre livstid.

Urladdat

När batteriet på mobilen eller surfplattan laddar ur allt snabbare efter ett par års användning kommer ofta impulsen att köpa en ny. Men behövs det verkligen?

Det går att byta ut batteriet, trots att det sitter dolt. Antingen kan tillverkaren eller annan butik byta. Det kostar en del, men det är betydligt billigare än att köpa en ny mobil. Det går också att byta själv, men det kan vara komplicerat. Med en googling hittar du butiker som säljer batteri och verktyg, samt instruktionsvideor.

LÄS MER: Var hamnar din gamla mobiltelefon?

Snabbdopp

Om oturen är framme och mobilen hamnar i vatten gäller det att vara snabb:

  • Torka bort så mycket vatten du kan.
  • Plocka ut simkortet och batteriet om det går.
  • Lägg mobilen i en skål med ris och låt den ligga där i minst 48 timmar.
  • Kontrollera att det inte fastnat riskorn någonstans.
  • Dags att testa om den fungerar. Om inte, lämna in den på service. Fungerar den kan det vara bra att säkerhetskopiera eftersom det är svårt att veta vilka skador den kan ha fått och hur länge den kommer att fungera.

Miljöabonnemang

Nu kan du välja Bra Miljöval för ditt mobilabonnemang.

Kravet är att elen i nätet ska vara miljömärkt, att ­kunden ska erbjudas åter­brukade mobiler eller modeller som främjar återbruk, att det ska vara fördelaktigt att reparera telefonen och att det ska vara lätt att lämna in sin telefon för återbruk eller återvinning.

Än så länge är det ont om mobilabonnemang med Bra Miljöval, men kontakta gärna din mobiloperatör för att berätta att miljömärkningen finns.

Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X