Annons
Maria Smith: ”Hållbarhet en affärsstrategisk fråga”

Mer kunskap leder till större engagemang, enligt Maria Smith, hållbarhetschef på Ica. Foto: Björn Dalin

Maria Smith: ”Hållbarhet en affärsstrategisk fråga”

Maria Smith, chef för hållbarhetsstrategi på ICA, växte upp med ett stort intresse för djur och natur och även om hon inte hade någon tydlig plan från början visste hon att hon ville studera något som berörde miljöfrågorna. Hon läste till civilingenjör i kemiteknik.

LÄS OCKSÅ:

Håkan Wirtén: ”Utbildning är avgörande för mänsklighetens framtid”

Åsa Romson: ”Jag hade ingen spikrak idé”

Lista på tio universitetsutbildningar

– Kemifrågorna var det närmaste jag kunde komma. Men jag valde att ta lite annorlunda kurser än många andra, jag läste till exempel mer miljökemi, säger hon.

Hur hamnade du på ICA?

– Efter mina studier började jag arbeta som konsult inom miljöteknik. Jag trivdes bra med det, det var roligt att få kliva in i olika typer av projekt och se olika organisationer. Men efter åtta år ville jag känna hur det var att sitta på andra sidan. Jag var van vid att driva förändring, men inte att få se effekterna av den. Då sökte jag mig till ICA. Jag minns när jag fick erbjudandet, jag tänkte att jag skulle ge det fem år. Men jag trivs otroligt bra på ICA, jag har blivit kvar i elva år nu. Under den tiden har hållbarhetsfrågan gått från att vara något som var viktigt men mer ur ett ansvarsperspektiv till att bli en affärsstrategisk fråga. Det är där de ska ligga.

Vilka utbildningar har du kompletterat med?

– Jag har till exempel läst juridik vid sidan om. Jag har även skaffat mig kunskap genom att ägna mig åt styrelsearbete inom hållbarhetsområdet. Jag är intresserad av att ständigt lära mig saker och utmana mig själv.

Nu ska du plugga vidare, berätta om det?

– Jag har tilldelats MBA-stipendiet, som bland annat Dagens industri delar ut varje år, vilket betyder att jag ska plugga in en MBA på Handelshögskolan. Man kan aldrig sluta lära sig. Det är en stark drivkraft, där hållbarhetsfrågorna ligger måste det finnas bra kunskap om affären och affärsmannaskap.

Vad betyder din utbildning idag?

– Jag använder inte så mycket av mina kunskaper i kemi till vardags. Däremot har civilingenjörsutbildningen gett mig förmågan att kunna hantera komplexa situationer, att få en överblick över en informationsmassa och dra slutsatser av det. Om jag tittar tillbaka så tror jag inte att jag hade valt annorlunda, idag finns det dessutom civilingenjörsutbildningar med tydligare hållbarhetsprofil.

Vad har dina medarbetare för utbildning?

– Där finns någon som är självlärd inom hållbarhet, någon som är dietist, några som har utbildningar från SLU. Det är en stor bredd. Utbildning är värdefullt och viktigt, men det är inte allt, personliga egenskaper är också viktiga. Det är bra att ha en gedigen utbildning i grunden men utbildning är en färskvara, kunskap är för livet.

Går det att utbilda sig till engagemang?

– Ju mer kunskap man får desto mer kan man utveckla ett engagemang kring det man lärt sig. Att förstå varför man ska jobba med hållbarhet, det är något man kan få via kunskap. Fundera över vad som är viktigt, vilka drivkrafter har jag? När man kan matcha det med det jobb man har blir det en win-win.

Ämnen:
Artikeln publicerades i