Naturen som utmaning och kraftkälla

Markus Torgeby skriver om sitt och familjens utomhusliv i den jämtländska skogen. Foto: Frida Torgeby

Kultur

Naturen som utmaning och kraftkälla

Pandemin har fått svenskarna att vallfärda ut i naturen, en form av närhet vi faktiskt mår bättre av. Vi tipsar om nya böcker på temat.

I Löparens hjärta (2015) berättade Markus Torgeby om vägen ut ur en livskris: när hans elitlöparkarriär kraschade flyttade han ut i den jämtländska vildmarken och levde flera år ensam i en kåta. Naturen blev både en utmaning och en kraftkälla.

I nya Sova ute – om att finna sitt lugn i naturen (Offside press) bygger han ut den radikala men samtidigt lugnt jordnära vardagsfilosofi som gjorde den första boken så läsvärd. Han lever fortfarande enkelt i samma miljö, men nu tillsammans med hustrun ­Frida och tre döttrar. Familjelivet ger andra förutsättningar, men skogen fortsätter att vara en kompass och en referenspunkt.

Man behöver inte leva i vildmarken för att uppskatta praktiska råd om att bygga sin egen utesäng, eldning, att torka blöta sockor och annat. Nivån passar egentligen alla. Men den största behållningen är nog den självupplevda berättelsen om naturens läkande kraft.

LÄS vår intervju med Markus Torgeby från 2015

Den som vill ha mer kött på benen om natur som friskfaktor kan läsa Närmare naturen – vetenskap och vetskap om varför vi mår bra därute (Bonnier Fakta). Allt mer forskning visar att naturvistelser dämpar stress, höjer humöret och förbättrar koncentrationsförmågan effektivare än de flesta mediciner, biverkningsfritt.

Författarna Mats och Åsa Ottosson samlar kunskap och berättar spännande om nya grepp som skogsbad. En återkommande faktor är naturens kravlöshet som gör den lätt att vistas i när livet känns tungt. Städernas närnatur är inte minst viktig, här höjs ett varnande finger för förtätningseffekter.

I Äta vilda växter (Bonnier Fakta) tipsar Lisen Sundgren om att kombinera naturvistelsen med en aktivitet som är nyttig för insidan på flera sätt. En inspirationsbok med kloka tankar, recept och fina illustrationer av Nadia Nörbom som gör det lätt att hitta rätt där ute.

Biologen Emma Wallrup låter växters överlevnadsstrategier visa vägen till hållbarare livsstil och bättre samspel i Naturen vi glömde (Lumio). Exempel ur olika miljöer förklarar naturens processer och ekologiska anpassningar.