Annons
Allt mer poppis med naturnära alkohol

Intresset växer för småskaligt tillverkade naturdrycker. Foto: Getty Images

Allt mer poppis med naturnära alkohol

Slätstrukna smaker i alkoholjästa drycker får allt oftare ge vika för mer naturliga smaker framställda av frukt och råvaror från den egna odlingen.

Illustratör Jens Magnusson

Naturen får bestämma alltmer i dryckesvärlden, särskilt hos småskaliga producenter där dryckerna återfår sina ursprungliga smaker, i stället för det industriellt slätstrukna som dominerat i årtionden. Naturviner är ett bra exempel. Det handlar om nygamla metoder som utmanar noter som ibland går långt åt vinägerhållet och smaklökarna får sig en funky upplevelse.

Det är en ny vild värld som rör om i flaskorna. Tänk bubblande vin gjort på äpple, cider smaksatt med plommon eller vildjäst dryck med blomster. Ölbryggning har också omdefinierats. I dag har Sverige små mikrobryggerier från norr till söder, många väljer naturliga processer och smaker. De senaste åren har även en ny syn på vad cider kan vara vuxit fram. Internationellt kallas det för new wavecider och begreppet fruktvin har fått en renässans.

Man kan säga att de alkoholjästa dryckerna bryter alla tidigare regler – tidsenligt, gott och roligt. Det är egentligen fögaförvånande att dryckerna följer i fotspåren av mer naturnära mat, då allt fler vill veta mer om råvaror och framställning och intresserar sig för de ”ärliga” smakerna.

Hembryggning på framfart

Att något smakar hemlagat är en komplimang. Uttrycket förtäljer om terroir och att händer har arbetat. ”Med lite kreativitet, lyhördhet inför naturen och en dos kunskap om naturliga jäsningsprocesser går det att skapa drycker med ärliga smaker och härlig komplexitet, utan att använda sig av några andra ingredienser än dem man själv plockat”, skriver Mikael Nypelius och Karl Sjöström i förordet till boken
Ciderrevolution!.

När traditionella gränser mellan cider, öl och vin suddas ut och fler frukter, bär och växter får vara med och jäsa, då kan alla glada amatörer och självhushållare våga sig på att fermentera mera.

Så gör du egen must

  • Plocka, rensa och tvätta den mogna frukten i kallt vatten.
  • Krossa frukten i en fruktkross. Det finns enkla manuella varianter.
  • För mer komplexa smaker låt den krossade frukten vila i en skål över natten, maceration.
  • Sedan pressas frukten i en fruktpress. De finns både i större och mindre modeller. Bestäm själv om du vill filtrera eller inte. Det rekommenderas att i alla fall sila bort de större bitarna.
  • Smaka på musten och njut. Mät sockernivå med en oechslemätare om du vill vara lite mer noggrann.
  • Dags för jäsning i rumstemperatur, med vilda jästsvampar som redan finns på fruktskalen, eller med tillsatt jäst. Går att göra i plastflaskor hemma i köket eller köp en begagnad damejeanne. Var medveten om att jäsning alltid kan orsaka övertryck.
  • När jäsningen kommit igång tappas drycken över till ett nytt kärl. Det kallas för att ”dra om”, och den döda jästfällningen som ligger på botten följer med.
  • För en långsammare process, ställ gärna kärlet på en svalare plats.
  • Slutligen buteljeras drycken för att sedan lagras i några månader.
Illustratör Jens Magnusson
Artikeln publicerades i