Njutbar vinterhajk med vegomat i ryggsäcken
Det finns flera fördelar med att ge sig ut i naturen vintertid. Möjligheten att sitta framför brasan mörka kvällar och lyssna på ugglor – och vakna tidigt till fjärdarnas sjungande isar. Planera för en njutbar och välsmakande upplevelse.
Instagramkontot Vegohajk har funnits i tre år – fyllt med recept och tips för den som vill sätta smak på sitt friluftsliv. Nu har Vegohajk kommit som bok. Bokens författare David Kihlberg, till vardags klimatchef på Naturskyddsföreningen, vet hur man förbereder en angenäm vinterhajk.
– Med ordentligt med kläder och enkel värmande mat, såsom soppor och grytor, slipper du frysa.
När han beger sig ut i skogen tar han ofta bara med sig en enda kastrull samt en såg eller yxa, och räknar kallt med att kunna göra upp en eld. Flytande livsmedel riskerar att frysa i packningen på vintern, men exempelvis olja i en burk i stället för flaska gör att man enklare kan skrapa ur den med en sked. Mycket snacks och godis kan vara smart att packa, särskilt om det ska visa sig ta längre tid att få upp en eld än beräknat. En termos varm dryck och rejält med varma kläder hjälper till att klara kylan.
– Finns där snö slipper man dessutom bära på vatten, det är bara att smälta snö. Låt smältvattnet koka en stund för säkerhets skull och fyll upp en termos vid varje matlagning.
Det kan vara svårare att hitta ved om det ligger snö på marken, så beroende på vart hajken bär kan man behöva ta med lite ved hemifrån. Den som vill använda gaskök bör tänka på att använda en gas som fungerar i kyla och helst ett kök som förvärmer gasen.
– Jag föredrar en lägereld framför stormkök på vintern för att få värme och ljus.
Stekt mat och mat som kräver flera kastruller brukar han försöka undvika på vintern.
– Med en isolerad kastrull eller matskål håller sig maten varm tills du har ätit upp. Ska du bara ut över dagen kan du ta med varm mat i en mattermos, tipsar David Kihlberg.
För längre vinterhajker, kanske på skidor över fjället, behövs bra koll både på sin egen förmåga och på navigation, fjällväder och hur nödsituationer bör hanteras. En vandring i närmaste naturreservat behöver däremot inte vara så dramatisk – då kan den viktigaste egenskapen vara att helt enkelt våga ta sig ut och testa.
– Börja med en dagstur, låna en vintersovsäck och sov en natt i vindskydd nära civilisationen och se hur det känns, föreslår David Kihlberg.
Noggranna förberedelser både inför hajken och längs vägen skapar förutsättningar för en mer njutbar tid i naturen. Vid övernattningar kan det vara bra att på kvällen förbereda allt som krävs för att koka kaffe och gröt i yttertältet– då är det bara att sätta igång gasköket utan att krypa ur sovsäcken. Alternativt har vedplatsen förberetts utanför tältet.
– Jag fyller ofta en termos med varmvatten på kvällen som får ligga i sovsäcken, den ger lite värme under natten – särskilt om det är en dålig termos som läcker värme – och något varmt att dricka på morgonen.