Annons
Nöden har en lag: toalettvett i naturen

Vandringsturer i skogen eller på fjället kräver planering. Foto: Getty Images

Nöden har en lag: toalettvett i naturen

Det är tillåtet att kissa och bajsa i naturen. Men nöden har en lag: Varken du eller det du lämnar ska synas.

För toalettbestyr utan toa gäller, som för allt som allemansrätten tillåter: inte störa, inte förstöra. Det betyder i det här fallet att inte kissa eller bajsa nära tomter eller andra människor, utan gå i väg en bit bort från stigen. Att inte förstöra innebär att nästa person inte ska märka att du varit bakom busken.

Vandringsturer i skogen eller på fjället kräver planering. Den första gyllene regeln är: Kissa och bajsa hemma, innan ni ger er av. Det fungerar förstås bara för kortare turer och brukar vara svårt att få yngre familjemedlemmar att inse nödvändigheten i.

Gräv en grop i förväg

Den andra regeln lyder: Ingen ska kunna se var du gjort dina behov. Det bästa sättet är att gräva en grop i förväg. Den behöver inte vara stor, men den ska alltid täckas så att det som göms ligger under sten, jord, tuvor och pinnar. Hinner man inte med att gräva i tid, får man göra det efteråt och ta pinnar för att peta ner. Om det inte går, får man helt enkelt ta med sig allt i en påse till nästa soptunna – eller hem.

Det låter kanske läbbigt, men varje hundägare är van att plocka bajs i påse, så det är inte ­orimligt. I de flesta fall brukar det inte behövas. Lite kiss­papper kan man elda upp enkelt med en ficktändare. Men det tipset gäller inte om det är snustorrt ute, en liten gnista kan skapa stor ­förödelse.

Fler i naturen ger ökade problem

Under pandemin har många fler än tidigare gett sig ut i naturen. Utmed ­somliga vandrings­leder och vid ­populära rastplatser har det lett till ökade problem.

Kiss och bajs gör ingen skada i sig, men det är bra att inte utföra sina behov intill eller i vatten. Det finns kolibakterier i som kan spridas via vattnet. Samtidigt är det viktigt att hålla händerna rena. Handhygien behövs för att inte sprida sjukdomar. Magsjuka på vandring skapar både mer bajs och mer bekymmer.

Artikeln publicerades i