Odla dina egna frön
De flesta grönsaker och blommor du kan odla i din trädgård kan du också ta egna frön av på hösten. Det är inte särskilt svårt. Men det finns några saker att tänka på för att få fram egna fröer av bra kvalitet.
Växter är programmerade för att vilja gå i blom och sätta frö, så fröodlaren behöver bara låta naturen ha sin gång. Men de flesta av oss har aldrig sett en blommande broccoli eller en spenatblomma. Den som vill prova på att få fram egna fröer har många spännande upptäckter som väntar.
1. Låt plantorna gå i blom
Välj ut de kraftigaste och finaste exemplaren av dina grönsaker, exempelvis bönor. Låt några bönskidor utvecklas fullt ut, så att de är skrumpna och torkade innan du plockar dem och tar ut bönorna. Tomater och gurkor låter du bli övermogna innan du skördar, skär itu, ta ut fröna och bred ut dem på lite hushållspapper. Passa på att anteckna sorten på pappret. Tvååriga växter, som exempelvis mangold, lämnar du kvar i landet över vintern. Nästa vår kan du få en extra bladskörd innan du låter dem växa vidare och gå i blom. Till hösten kan du slutligen klippa av blomstängeln och torka den, till sist skakar du ut fröna.
2. Välj ut och förädla
Många kommersiella växtsorter är F1-hybrider. Det betyder att de är en korsning mellan två föräldrasorter som inte är stabil. Tar du frön från en sådan planta så vet du inte hur resultatet blir i nästa generation och dessa nya plantor blir ofta svaga och missbildade. F1-hybrider är ofta kraftigare och växer bättre, vilket kan vara lockande. Men vanliga sorter är väl så odlingsvärda, och genom att konsekvent ta frö från de friskaste och ”snyggaste” plantorna i odlingen kommer du att efter några år att själv ha förädlat och förbättrat ”din” sort.
3. Torka och rensa
Du kan skörda knippor av blomstänglar av olika växter med väl utvecklade frön och hänga på tork. Sedan kan du skaka ut fröerna. Men du kan ofta också repa frön direkt på plantorna. Tänk på att fröna behöver torka lite till efter fröskörden. Lägg dem gärna så luftigt som möjligt, inomhus i rumstemperatur går bra, men välj ännu hellre en svalare plats.
Sedan behöver fröna rensas från blomrester och fröskidor. Skaka fröna i en lutande långpanna för att skilja dem från bosset eller häll dem sakta från en burk till en annan utomhus i vinden. Frösåll med olika storlek på maskorna kan vara bra att ha, men är svåra att få tag i.
4. Dokumentera och lagra
Ta bara frön från välväxta och friska plantor. Håll reda på vilka sorter du har planterat. Dokumentera din odling: gör en planritning av vad du har odlat var och anteckna sorterna. Att bara förlita sig på en sticka i jorden med anteckning om sorten är inte riktigt pålitligt. Och använd inte den ursprungliga köpta fröpåsen som markering. Den innehåller värdefull information om sorten och lämplig planteringstid med mera och bör sparas.
Anteckna sorten även på de fröer du tagit, lägg dit en lapp vid de torkande fröerna med namn och var noga med att inte blanda ihop olika sorter. När fröerna är helt torra stoppar du dem i små märkta kuvert och lagrar dem torrt, svalt och mörkt. Det går bra att förvara din fröskatt i en lufttät burk i kylen, eller i en plåtburk i kallskafferiet.
5. Dela med dig
Du får inte sälja dina insamlade fröer, men inget hindrar dig från att ge bort av dem till dina odlarkompisar. Om du går med i fröodlarföreningen Sesam kan du byta fröer med andra medlemmar. Om du blir en riktigt duktig fröodlare kan du bli gesäll i ett av föreningens skrån och få ansvar för att hålla kvar en viss sort av en gammal kulturväxt i odling.