Annons

Johannes Wätterbäck och Therese Lundén har skrivit boken Odla kallt (Bonnier Fakta, 2023). Bild: Farbror Grön.

Odla grönt året runt

I februari är det dags att så grönsaker. Åtminstone om du odlar året runt, även under kalla, mörka vintermånader.

Illustratör Jens Magnusson

I sociala medier är de kända som Farbror Grön, men heter egentligen Johannes Wätterbäck och Therese Lundén, och är flitiga odlare och författare, nu aktuella med boken Odla kallt: så och skörda året runt. Grönsaker, sommarblommor, perenner (Bonnier Fakta, mars 2023).

Till vardags har de en webbplats, håller föreläsningar och har även poddat om att odla grönt. I boken ger de råd och berättar bland annat om fördelarna med att odla året runt eller under vintern.

– Att odla kallt, året runt, handlar bland annat om att spara växter på deras växtplats för att kunna skörda dem under höst, vinter och vår. Att man skördar löpande och att växterna står kvar gör att de håller sig finare än om man ska skörda allt före vintern och förvara det i sin kyl, säger Johannes Wätterbäck.

I slutet av februari går det bra att sätta igång med årets sådder av alla grönsaker, som brysselkål, huvudkål, broccoli, strandkål, sallat, gräslök, piplök, luftlök, dill, persilja, koriander, epazote och spenat.

– Att odla året om handlar till stor del om att anpassa såtiden för olika slags växter och deras behov. Vitlöken vill ner i jorden mellan oktober och december. Olika perenna växter som behöver omväxlande kyla och värme för att gro passar att så i januari, till exempel primula, klematis, sippor och blå bergsvallmo.

Vintersådd på friland

En ljuskänslig växt som spenat sås direkt på friland eller i pallkragar i januari oavsett om jorden är tjälad eller inte. Den brukar titta upp redan i slutet av februari och ger rikligt med blad under maj.

Sår man spenat sent på våren eller tidigt på sommaren blir det knappt några blad, mest frön.

Det var genom perennerna som Johannes Wätterbäck sådde i januari som han kom på att även sommarblommor, örter och grönsaker fungerar att så ute i kallväxthuset utan värme. Strandkål, luftlök och anisisop kan sås redan i januari.

Från och med mitten av februari går det att ställa ut alla byttor med frön. Liksom i princip alla kålväxter, salladsväxter, samt alla kryddor utom basilika och rosmarin.

Tiden beror lite på var man bor. Johannes Wätterbäck och Therese Lundén utgår från Mälardalen där de bor. I april sår de alla sommarblommor, zinnior, solrosor och tomater.

Vill man ge sig på året runt-odling föreslår Farbror Grön att man börjar med att så ett par påsar spenatfrön i en pallkrage eller liknande yta på friland mellan januari och
mars. I ett växthus går det att förodla en hel del växter.

– Vi ställer ut byttor med planteringsjord med frön i mellan januari och maj. När såbyttorna väl står där ska de vattnas antingen med vatten eller ett lager snö över byttorna
om snö finnes. Man kan även ställa byttor i en pallkrage eller på ett skyddat läge i sin trädgård.

Okrånglig växtbelysning

I princip alla grönsaker förutom chili, paprika, kronärtskocka, aubergine och rotselleri passar att odla kallt i det klimat som råder i Sverige. Vill man odla inomhus under
vintern behöver man använda sig av växtbelysning. Det krävs inte någon speciell eller dyr sådan.

– Det går alldeles utmärkt med lågenergilampor, lysrör eller ledbelysning. Det är antal watt som är viktigt, mellan 30 och 100 watt ovanför ett gäng plantor brukar vara lagom. Glöm varmt eller kallt ljus, lux, lumen och kelvin, det är oviktiga benämningar om du har bra med watt.

Däremot är det inte så energieffektivt att odla inomhus på vintern med växtbelysning, särskilt inte med dagens elpriser. Fast Johannes anser att det ändå kan vara effektivt
om man till exempel använder redan existerande ljus som växtbelysning för att samtidigt odla eget bladgrönt. Det ger något att knapra på medan man gör annat i ljuset under mörka tider.

Utan växtbelysning går det bra att börja förodla växter inomhus från och med mars. Då i fönster där solen lyser starkt rakt in.

Illustratör Jens Magnusson
Artikeln publicerades i