På glid utan PFAS
Traditionell skidvalla är ett säkert sätt att sprida evighetskemikalier PFAS i naturen, men det finns alternativ.
Vintern är här och många spenderar den i skidbacken eller ute i spåret. För att kunna anpassa sin åkning till snöförhållanden är det många som väljer att valla sina skidor och snowboards. Att välja rätt valla har tills för några år sedan varit en utmaning, många typer av valla innehåller fluorämnen som ingår i den grupp av kemikalier som kallas för PFAS.
Läs också: Skida hållbart i spåren
Det är även vanligt att valla är tillverkad av olika typer av fossila ämnen och ingredienser som paraffin. Cecilia Hedfors är sakkunnig i miljögifter på Naturskyddsföreningen och tycker att man ska vara en kritisk konsument.
– Om vallan inte innehåller fluorerande ämnen kan det vara bra att fråga sig själv vilket ämne som har ersatt fluor.
Men Cecilia framhåller också att det ibland kan vara svårt att avkoda vilka ingredienser som är skadliga om man inte har specialkunskaper. Just på valla finns det sällan innehållsförteckning.
Läs också: Cykla dig genom vintern
”Man kan bli väldigt sjuk”
Sedan 2023 har det internationella skidförbundet förbjudit tävlande skidåkare att använda fluorvalla. Ett beslut som motiveras med att skapa en bättre arbetsmiljö samt minska utsläpp av kemikalier i naturen. Begreppet fluorfrossa är ett vanligt uttryck enligt Klara Logården som är utbildare inom Friluftsfrämjandet i längdskidor och längdledare i Umeå.
– När man vallar och inte har bra andningsskydd kan man blir väldigt sjuk, säger Klara Logården.
Hon ser ingen anledning till att inte välja en fluorfri valla.
– De är minst lika bra om inte bättre än de gamla fluorvallorna, säger hon.
Läs också: Ta tåget till skidorter i Sverige och Alperna
Kokar egen ekovalla
Erica Almgren driver företaget Vallakokerskan som tillverkar alternativ till fluorvalla, fri från fossila ämnen. Den tillverkas endast av nedbrytbara ingredienser och kokas hemma i garaget i Tegsnäset i Västerbotten.
Hur fick du idén att börja tillverka miljövänlig valla?
– Jag är uppvuxen i en skid- och vallatillverkande familj. Inför att jag skulle åka Vasaloppet 2014 stod jag med kolfibermask och vallade mina skidor och tänkte på att det måste gå att tillverka valla av saker som inte är giftiga för människa och naturen.
Hur har processen sett ut?
– Jag har drivit ett projekt med det statliga innovationsprogrammet Bioinnovation och forskningsinstitutet RISE där vi har testat min vallas biologiska nedbrytbarhet och vattenavvisande egenskaper. Min valla bryts ner snabbare än vanlig fossilvalla. Jag skulle också vilja se om det går att tillverka en valla som faktiskt är bra för de mikrober som finns i naturen och kan bidra med något bra till miljön.
Har du märkt ett ökat intresse för fossil- och fluorfri valla?
– Ja, det tycker jag. Jag tror att alla svenskar har blivit mer medvetna om hur och vad de konsumerar. Folk ställer högre krav på hållbarhet och cirkularitet och fossilfria transporter.
Läs också: Grönt ljus för Järvsö som hållbart resmål
Klaras bästa tips
- Se till att dina skidor är anpassade efter din längd, vikt och åkvana. Allt handlar inte om vilken valla du väljer.
- Använd gärna fluorfri flytande valla. Det är enkelt att bara smörja på utan behov av strykjärn.
- Återvinn din gamla fluorvalla som farligt avfall på en miljöstation.
- Om du hyr dina skidor, fråga om uthyraren kan valla med valla utan fluor.