Annons

Digitala resor, vilken naturkänsla ger de egentligen? Bild: Getty

På safari från soffan

När reselängtan krockar med covid-19 återstår att ge sig ut i världen digitalt. Men kan virtuella upplevelser via skärmen ersätta fysisk närvaro på plats? Sveriges Natur har testat.

Under pandemin har intresset för virtuella resor ökat kraftigt. Via olika digitala plattformar kan man nästan dagligen lyssna på bildsatta föredrag om resor. Många sker i regi av olika researrangörer och ofta marknadsförs de via Facebook.

Men det är ju inte som att resa på riktigt, utan i bästa fall som att gå och lyssna på ett reseföredrag med bildvisning i skolans aula.

Vill du ha lite mer närvaro ska du testa flygsöksajten Momondo som under vinjetten ”Res hemifrån” har satt samman åtta digitala resor, bland annat till Berlin, Mexico City och Rio de Janeiro. ”Resan” börjar med att du länkas till en låtlista med passande lokal musik på Spotify, vilket kräver att du har konto där. Sedan får du uppleva staden med hjälp av 360-graders vyer och en video som bjuder på en helikoptertur över hustaken.

Stadsvyerna där du kan snurra runt ett helt varv och kolla in miljön har hämtats från den nederländska sajten 360 Cities, där du via en världskarta kan ta dig en titt på gatunivå i flera hundra städer jorden runt.

Det finns virtuella turer till ikoniska platser som Egyptens ­pyramider, Taj Mahal, Mount Everest Base Camp och ­­mycket mer. Bild: Getty

Nöjer du dig med ­vackert producerade resefilmer finns brittiska Simon Reeves reseprogram på UR Play som tar dig med till bland annat Medelhavet och Syd- och Nordamerika. Tyska rese­arrangörerna Anna och Lucas Rugged Roadtrips är ett annat tips. Deras timslånga rese- och safarifilmer tar dig bortom allfarvägarna och stillar den akuta reslusten för ett tag.

Fina naturupplevelser

Fina naturupplevelser i nordamerikanska national­parker får du med hjälp av Google Earths relativt nya tjänst Arts & Culture. Här blir du guidad av lokala park­vakter, rangers, i 31 av USA:s 60 nationalparker, bland annat Grand Canyon, Death Valley, Joshua Tree och Yellowstone. Här finns också virtuella turer till ikoniska platser som Egyptens ­pyramider, Taj Mahal, Mount Everest Base Camp och ­­mycket mer.

Vill du gå på museum tar Google Earth dig med på proffsigt producerade digitala turer där du klickar dig fram från sal till sal, kan snurra runt och zooma in objekten. Besök exempelvis Nationalmuseum i Stockholm, British Museum i London, Van Gogh-museet i Amsterdam och Metropolitan Museum of Art i New York.

Inget slår att träffa en människa

Inspelade virtuella rundturer i all ära, inget slår att träffa en människa att kommunicera med, även om det är på distans och via internet.

Amerikanska flickscoutresebyrån Girl Travel Tours sänder regelbundet reseföredrag i realtid där du efteråt har möjlighet att ställa frågor. Dessutom spelas de in så att man kan titta i efterhand, men man kan då inte ställa frågor. Just nu finns drygt 20 inspelade föredrag och fler kommer att arrangeras under våren.

Tripadvisors systersajt Viator erbjuder virtuella vandringar i realtid i såväl städer som lantliga miljöer. Och nätverket Tours by Local förmedlar 67 digitala guider i 30 länder världen runt. I båda fallen bokar du och infinner dig vid avtalad tidpunkt, inte på den plats som guiden befinner sig, förstås, utan framför din skärm i soffan.

En stor del av upplevelsen från de här guidade vandringarna är nästan som på riktigt. Fast dofterna, smakerna och känslan av sol och vind får du föreställa dig i ditt inre.

Fotnot: Artikelförfattarens bidrag till det virtuella resandet är ett nyinspelat reseföredrag om tågresor i Europa och USA på UR Play.

Artikeln publicerades i