Annons
Plastbanta på rätt sätt

Minska gärna på mängden plast i barnens vardag.

Plastbanta på rätt sätt

All plast är inte farlig, men det finns vissa plastsorter som är problematiska från hälso- och miljösynpunkt. Därför har allt fler miljövänner börjat plastbanta.

Text: Carl-Axel Fall och Johan Tell. 

FEM FRÅGOR OM PLAST:

  1. Vad finns det för skäl att plastbanta?

Samhället kan inte klara sig utan plast, och all plast är inte dålig. Men det finns plast som innehåller farliga kemikalier och det är framför allt mjukgjord plast som kan vara riskabel. Plaster som är mjukare än lego och liknande är ofta problematiska. Det är tillsatsämnen i dessa plaster som kan ge hälsorisker.

  1. Hur farlig är plasten?

Det finns ingen anledning att vara rädd, men vår rekommendation är att rensa ut mjuk plast och att göra medvetna val när man handlar nya produkter. I många fall har forskare påvisat risker för hormonstörningar och cancer. Biobaserade plaster är ofta bättre, men även här kan det finnas problematiska tillsatsämnen. Textilier, exempelvis fleecetröjor, kan vara ett miljöproblem då de släpper ifrån sig tusentals mikroplastbitar när de tvättas. Mikroplasterna kommer ut i sjöar och hav. Smådjur och fiskar tar fibrerna för mat. Fibrerna är bärare av miljögifter som på så sätt kommer in i näringskedjan.

  1. Var ska jag börja?

Börja i köket. Undvik plast som kommer i kontakt med mat under värme. Stekspadar, teflonpannor, vattenkokare i plast och plastförpackningar som körs i mikron är sådant man bör se upp med. Undvik konservburken som har ett plasthölje på insidan. I nästa steg bör man se över elektronik i rum där man vistas mycket, alltså sovrum. Varma datorer, musikanläggningar som är behandlade med flamskyddsmedel med mera kan frigöra ohälsosamma ämnen. Har du inget alternativ bör du undvika att ha dem i standby-läge. Det är också viktigt att se över barnens rum, mjuka plastleksaker som luktar eller känns kladdiga hör till riskprodukterna. För barnen är det också mycket angeläget att se upp med elektronik. Elektronikprodukter som inte är avsedda att vara leksaker, till exempel en vanlig mobiltelefon, omgärdas inte av de reglerande lagar som ändå finns för leksaker. PVC-plast innehåller alltid tillsatsämnen.

  1. Naturmaterial beskrivs ofta som trevliga och miljömässigt korrekta. Ska vi alltid välja sådana framför plast?

Nej, så enkelt är det inte. Det finns naturmaterial som är mycket olämpliga att konsumera, vissa sällsynta träslag till exempel.

  1. Vi ska äta ekologiskt, inte flyga och nu också plastbanta, är det inte väldigt höga krav på den som vill vara miljömedveten i dag?

Jo, man kan inte ändra på allt med en gång, men man kan börja med sådant man klarar av och sedan lägga på mer efter ork och egna bedömningar.

Källor: Ulrika Dahl, Naturskyddsföreningen och föreningens rapport ”Allt du inte vill veta om plast.” 

Plastpåsen ingen stor bov

Plastpåsar är inte gjorda av mjukgjord plast. Naturskyddsföreningen ser dem som mindre problematiska. I många länder fungerar återvinningen dåligt och där är plastpåsar ett stort och ständigt växande sopproblem.

Framgångsrik bantare

Sara Haasmark, hållbarhetschef på Fastighets­ägarna, har gjort det till en utmaning att banta bort all plast hon kan.

– Jag är inte rädd för varje plastbit, men jag vill visa vårt stora plastberoende och att det är möjligt att komma bort ifrån det.

Som civilingenjör i hållbar samhällsutveckling ser hon såväl hälsorisker som miljöproblem med många plastprodukter. Hon har fört kampen i flera år. Familjen använder i dag inte ens plastpåsar till soporna. Kaffet bryggs i en melittatratt i porslin. Barnens rum är rensat. Inga mjuka plastleksaker tilläts när barnen var i spädbarnsåldern. Barnrummen är nu nära nog helt plastbefriade, men det är inget totalstopp.

– Det svåra är att få bort plasten i kläder och elektroniken. De flesta kläder innehåller faktiskt plast. Vi har exempelvis bytt till ullfiltar i stället för de plastbaserade sovtäcken som gäller i dag.

För några år sedan hade Sara Haasmarks familj 35 elektroniska prylar hemma, nu har de bantat ner sig till 19. Telefoner anser de sig dock inte kunna vara utan.

Artikeln publicerades i