Plugg för framtiden
Kanske vill du skapa framtidens batterier eller arbeta med hållbar konsumtion? Redan i gymnasiet kan du välja inriktning mot miljö och klimat.
Gymnasiets Teknik- och naturvetenskapsprogram är en bra grund för dig som vill söka vidare till universitet eller högskola för att bli till exempel ingenjör, arkitekt, biolog eller agronom. Båda programmen har många olika inriktningar att välja på.
Teknikprogrammet med inriktning samhällsbyggande och miljö kan vara intressant för dig som satsar på ett yrke där du är med och bygger ett hållbart samhälle där arkitektur och samhällsplanering hänger ihop. Naturvetenskapsprogrammet i sin tur har inriktningen naturvetenskap och samhälle. Förutom naturvetenskapliga ämnen läser du också geografi och samhällskunskap – och kombinationen siktar på att du ska få ett helhetsperspektiv för att kunna vara med och skapa hållbara samhällen.
Gymnasier med hållbar inriktning
Men teknik och naturvetenskap är inte enda vägen till ett yrke där du kan arbeta med miljö-, klimat- och hållbarhetsfrågor. Globala gymnasiet i Stockholm och nio andra gymnasieskolor i landet har flera program som kan vara intressanta för dig som är mer inriktad på samhällsvetenskap och ekonomi. I Samhällsprogrammet Sasam ligger fokus på fördjupning inom demokrati, hållbar utveckling och globalisering. Eleverna arbetar tvärvetenskapligt och det kan stå ”Klimatrollspel”, ”Glokalt” eller ”Migration” på schemat. På Globala gymnasiet finns också en global spetsutbildning i samarbete med Stockholm Resilience Centre där eleverna får möjlighet att läsa en universitetskurs under gymnasietiden och ta del av aktuell forskning
Om du läst samhällsprogrammet och sedan vill söka vidare till Kungliga tekniska högskolan, KTH, eller Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, till exempel går det att börja med ett basår för att få en bättre grund att stå på i naturämnena.