Raka vägen till jobbet inom miljö och natur?
Vilken utbildning ska man egentligen ha för att arbeta med miljö, natur eller hållbarhetsfrågor? Sveriges Natur listar tio utbidningar och frågar några av dem som arbetat sig till toppjobb i branschen. En kemist, en jägmästare och en doktor i miljörätt. De är eniga om att utbildning är viktigt och att man alltid måste skaffa sig ny kunskap, men vilken inriktning och hur man skaffar den spelar mindre roll.
Bästa tipsen från tre som hittat rätt:
Håkan Wirtén: ”Utbildning är avgörande för mänsklighetens framtid”
Åsa Romson: ”Jag hade ingen spikrak idé”
Maria Smith: ”Hållbarhet har blivit en affärsstrategisk fråga”
Tio universitetsutbildningar inom miljö och hållbarhetsfrågor, med start hösten 2019:
Biologiprogrammet, Karlstads Universitet
Distanskurs för dig som är intresserad av att ta del av livets mångfald på alla nivåer, från gener till ekosystem.
Energi – miljö – management, Linköpings universitet
Civilingenjörsprogram som blandar klassiska ingenjörsämnen med nyskapande kompetens, med syfte att skapa förståelse för individen, miljön och samhället.
Global miljöhistoria, Uppsala Universitet
Masterprogram i det tvärvetenskapliga ämnet Miljöhistoria som ger en fördjupning i hur relationen mellan människa och natur har sett ut över tid och rum.
Hållbar destinationsutveckling – Hållbara naturbaserade destinationer, Uppsala Universitet, Campus Gotland
Ettårig magisterutbildning för den som vill arbeta med turism och miljö, med hållbarhetsperspektiv i besöksnäringsintensiva regioner.
Miljörätt, Uppsala Universitet
Utbildning som är gemensam för Uppsala universitet, Östra Finlands universitet och UiT Norges Arktiske universitet i Tromsö som ger en internationell masterexamen i miljörätt.
Miljö- och hälsoskydd, Göteborgs universitet
Utbildning som ger bredd och specialisering inom miljöfrågor som ger förberedande kunskap för den som vill jobba inom myndighet eller näringsliv.
Miljö och säkerhet, Karlstads universitet
Kandidatutbildning som kombinerar miljövetenskap med riskhantering och som handlar om skyddet av människor, miljö och samhälle inom ramen för en hållbar utveckling.
Miljö- och vattenteknik,Sveriges lantbruksuniversitet SLU, Uppsala
Civilingenjörsprogram som syftar till att skapa samband mellan tekniska processer, samhällsfunktioner och miljöeffekter för att på så sätt hantera miljö- och vattentekniska problem.
Måltidsekologprogrammet, Örebro universitet
Mångvetenskaplig kandidatutbildning som handlar om miljö- och hållbarhetsfrågor för dagens och framtidens livsmedelssystem.
Strategiskt ledarskap för hållbarhet, Blekinge Tekniska Högskola
Ettårig magisterutbildning som utbildar chefer och förändringsledare som vill stödja en hållbar utveckling av samhället och stärka sin organisation.