Annons
Så tar du hand om din skörd

Torka, syra eller konservera. Fantasin sätter gränserna.

Så tar du hand om din skörd

Det har blivit alltmer populärt att odla sina egna grönsaker. När vi sedan stolt skördar vad vi sått uppstår ett problem – hur ta hand om grönsakerna och bevara dem?

Det finns massor med enkla tips för att ta tillvara och bevara skörden, allt kan ju inte få plats i frysen. De flesta av oss saknar jordkällare och kallskafferi. Svaldelen i kylskåpet räcker inte till och frysen blir snabbt full.

Mycket går att förvälla och frysa in, bär, frukt – i bitar eller som mos, bönor, mangold och rotsaker exempelvis. Potatis däremot går inte så bra att frysa och det blir ju lätt stora mängder av den grödan. Men knölarna kan ligga kvar i jorden och vänta på att bli uppgrävda allteftersom, ända till frosten kommer. Detsamma gäller exempelvis palsternacka och jordärtskocka. Grönkålen kan också stå kvar i landet ända till vintern.

Den som saknar en bra källarförvaring kan också gräva ned ett cementrör på en torr och väldränerad plats i trädgården, isolera röret utvändigt och tillverka ett isolerat och tätslutande lock. Bottna med grus. Lägg dina rotsaker i röret och fyll på med halm vartefter du tar upp dem.

Squash håller sig i månader i kylskåpet om de ligger kallt och inte är för övermogna när de skördas. Vintersquash är sorter med hårt skal som håller sig i rumstemperatur i upp till ett halvår.

Örtkryddor torkas med fördel i torkollor som du gör av myggnät som häftas fast runt exempelvis kilramar från konstnärsaffären. Mycket annat kan också torkas, bara fantasin sätter gränserna.

De tomater som inte hinner mogna kan skördas gröna och eftermognas i en glasskål med plast över, lämna små lufthål, annars blir det lätt mögelangrepp.

Sen kan man göra inläggningar av olika slag, mjölksyra grönsakerna eller konservera dem i glasburkar med gummipackning.

Artikeln publicerades i