Annons
Så väljer du hållbara blommor av rätta snittet

De svenska blomsterodlarna blir bara fler och fler. Viola Johansson på Gunnebo Slott i Mölndal är en av dem. FOTO: Karin Wildheim

Så väljer du hållbara blommor av rätta snittet

Välj bort den globala blomsterindustrins långa transporter, taskiga arbetsvillkor, kemikalieanvändning och höga vattenförbrukning för en bukett som plockats på närmare håll.

Miljö- och människovänligt producerade blommor från lokala odlare är svåra att hitta i snittkylen. Det beror på distributionsvägarna. Handlarna gör sina inköp av snittblommor i partihallar, dit de kommer från Nederländernas gigantiska blomstermarknader.

– Snittblomsbranschen är en riktig miljöbov men nu tar förändringen fart. I vinter har jag blivit kontaktad av många odlare som vill vara med i den här omställningen, säger trädgårdsmästare Viola Johansson på Gunnebo slott i Mölndal.

Under våren ordnade hon en träff för odlare från olika delar av landet. Tillsammans bildade de Snittblomsodlare Sverige och i sommar lanserar nätverket sin hemsida snittblomsodlare.se. Där finns en kartfunktion för att klicka sig fram till närmaste blomsterfarm.

Främja hållbar produktion

Några av de hittills 55 medlemmarna odlar snittblommor i pallkragar eller trädgårdar i stan. Andra driver frilandsodlingar på behändigt avstånd från storstäderna. En del, som Fiddekulla trädgård i Småland och Källdalens trädgårdar i Halland, har etablerat sig på landsbygden. Somliga erbjuder självplock, andra säljer färdigplockat till florister och butiker eller direkt till konsumenterna.

– Vi kräver inte att man ska vara Kravcertifierad men ingen småskalig blomsterodlare jag har träffat använder gifter, säger Viola.

Slowflower-rörelsen startade i USA för fem år sedan. Syftet var att främja hållbar produktion och konsumtion av snittblommor. Viola är övertygad om det kan funka även i vårt klimat.

– Åtminstone halva året finns förutsättningar att odla så pass mycket svenska snittblommor på friland att vi skulle kunna skippa importen. Men det bygger på att odlarna kan hitta en väg in i försäljningssystemet, säger hon.