Skåne passar bra för vintervandring

Skåne passar fint för vintervandring, här i Söderåsens nationalpark.

Skåne passar bra för vintervandring

Vandring på vintern behöver varken vara omöjligt eller svårt. Ta tåget till de mindre snötyngda delarna av Sverige. I Skåne kan man göra både korta och långa, snabba och långsamma, vandringar på barmark även i februari och mars.

Skribent Håkan Wike

Skåneleden och vandringarna i södra delen av landet har många fördelar. Informationen om lederna är bra och både guider i bokform och skaneleden.se är utmärkta verktyg för att planera sin tur.

Enklast är att utgå från en fast punkt där service finns även vintertid och göra korta rundvandringar. Att gå mellan tågstationer är också en möjlighet men kom ihåg att kolla tider och ta i med marginal så du inte missar sista tåget. Boka boende på förhand så du inte står utan mat och husrum för att det är vinterstängt. Lokalbussarna kan vara ett bra komplement för att knyta ihop vissa sträckor.

Lokala slingor

Hässleholm är en bra utgångspunkt för många vandringar i skog och över ängar. Här finns inte bara Skåneleden utan flera lokala slingor och fristående leder – en uppsjö av dagsturer söder om staden. Enkelt tillgängligt med tåg (du kan börja din vandring vid tågstationen) och buss och det finns även möjlighet att under två dagar gå till stationen i Sösdala (boende på vandrarhem i Brönnestad) och fortsätta ner till Höör om du kan tänka dig att sova i vindskydd. Det finns också en tågstation i Tjörnarp, ungefär 10 kilometers vandring från Höör.

Båstad ska inte glömmas bort på vintern. Närheten till havet kan vara utmanande med rytande vinterstormar eller förföriskt vackert när man har ett varmt boende som väntar på eftermiddagen. Det finns turer längs havet via Torekov och Vejbystrand för den som gärna gör längre sammanhängande vandringar med övernattning på hotell och pensionat. Det finns också möjlighet att göra en liknande rundtur inåt landet om kustvindarna är för hårda. Stationen i Förslöv tar dig tillbaka till Båstad.

Skribent Håkan Wike
Artikeln publicerades i