Annons
Snårigt att välja rätt bland ekovinerna

Lisa Förare Winbladh tipsar om vinval. Foto: Getty

Snårigt att välja rätt bland ekovinerna

Mer än var tionde flaska och burk som säljs på Systembolaget är ekologisk. Ändå är det snårigt att välja. Matskribenten Lisa Förare Winbladh djupdyker i ämnet

Att välja ekologiskt vin gynnar den biologiska mångfalden och gör att vinarbetare utsätts för mindre mängder bekämpningsmedel. Dessutom är dosen tillsatt svavel reglerad vid ekologisk vintillverkning, i stora mängder är svavel hälsofarligt.

Men ekologisk druvodling är knappast problemfri. Bland annat tillåts giftigt kopparsulfat, ett preparat som används mot mögel- och svampangrepp. I vissa områden i Frankrike är kopparhalterna i jorden mycket höga, vilket lett till att mark­organismer slagits ut. Till skillnad från många andra bekämpningsmedel bryts koppar inte ner. För klimatet spelar det också roll hur vinet du köper har transporterats.

Det är inte bara miljön som far illa av druvodling. Arbetarna i vingårdarna kan sakna social trygghet samtidigt som lönerna kan vara låga och arbetsförhållandena svåra. Genom att välja viner märkta med Fairtrade eller Fair for Life bidrar du till en positiv utveckling vad gäller drägligare arbetsvillkor. Även den ekologiska certifieringsorganisationen KRAV ställer krav på socialt ansvarstagande.
Vad betyder märkningarna?

Det finns flera ekologiska märkningar som innebär lite olika saker.

  • Systembolagets märkning Ekologiskt & EU-lövet: Innebär att drycken uppfyller EU:s krav för att få kallas ekologisk. Betyder bland annat att vinet framställts utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och att konstgödsel ersatts med naturgödsel.
  • Krav: Kravmärkningen innefattar, utöver hur druvan har odlats och vad som tillsatts i vinet, även att företagen arbetar med att förbättra arbetsvillkoren för anställda på vingården.
  • Systembolagets märkning Etiskt samt Fairtrade & Fair for Life: Förutom miljöhänsyn i produktionen fokuserar dessa märkningar på arbetsvillkor och mänskliga rättigheter för dem som arbetar med odling av råvaror och med tillverkning av drycken.

Beställ, är du snäll!

Många av de ekologiska vinerna och naturvinerna är beställningsvaror. Du kan också privatimportera viner, det är enklare än det låter. Ett annat alternativ är att beställa från företag på nätet och få det hemkört. Extra smart om du har fest.

Är öl klimatsmart?

När det gäller öl är det inte huvudråvaran utan energikrävande bryggning och förpackning som är de stora miljöbovarna. Numera finns många roliga svenska hantverksbryggerier som gör ekologiskt öl med karaktär – de kan mycket väl tävla med vinet som måltidsdryck. Och de senaste årens ale-trend har övertygat många ölskeptiker. Ale är i regel mindre besk och mer generöst fruktig än lager, som tidigare dominerade stort i ölkylarna. Friskt suröl har också seglat upp som en konkurrent. Botanisera även bland smaksatta sorter: öl med ingefära, körsbär eller hallon, de erbjuder stora möjligheter när det gäller kreativa kombinationer med mat.

Uppgradera för smak och miljö

Ett smart drag är att om du har möjlighet lägga på några tior när du köper en vinflaska. De billiga sorterna som massproduceras är ofta tveksamma från miljösynpunkt. Dessutom smakar de tristare. Drabbas du av sparsamhetsiver på Systembolaget? Hoppa över en kopp kaffe på kafé eller drick en öl mindre på afterwork – vips har du tjänat in mellanskillnaden och kan investera i ett hejdundrande finemangvin till helgmiddagen.

Fiffigare förpackning

Genom att designa öl- och vinflaskor smartare kan mängden glas minskas rejält. Det innebär stora miljövinster, både vid produktion och transport. Returburkar, PET-flaskor och bag-in-box anses vara klimatsmartare alternativ än glasflaska, men tänk på att återvinna rätt. Tetra toppar ligan, men är förstås minst festligt.

Garanterad avgiftning

Bästa sättet att minska giftintaget är givetvis att välja alkoholfritt. Ett finurligt sätt är att erbjuda alkoholfria alternativ till alla gäster, så att de som dricker alkohol kan varva med andra godsaker. Eller servera enbart alkoholfri dryck till två av rätterna om du slår på stort med en femrätters. Vad du ska välja? Fläderblomssaft med bubbelvatten, ren blåbärsjuice, kylt hibiskuste och alkoholfri torr cider eller dito öl är goda alternativ till vin och öl.

Långt borta eller nära?

Transporter bidrar förstås till stor miljöpåverkan. Inte bara genom antalet mil vinet ska transporteras, utan även den infrastruktur som krävs i form av bland annat hamnar och vägunderhåll. Eftersom produktions- och transportmetoderna varierar mellan olika producenter är det svårt att ge exakta råd för den som vill välja miljövänligt. Inte minst för att vissa producenter i torra områden konstbevattnar sina druvor. Att satsa på svenskt, eller rent av lokalt, när det gäller öl och vin är också ett sätt att stötta lokal livsmedelsproduktion. Viner på nordiska frukter och bär är glödhett just nu – och kan vara fynd för miljövänner.

Nördläsning

  • Reading Between the Wines, Terry Thiese, University of California Press, 2010. Kanske det vackraste som skrivits om att njuta av vin.
  • Château Vadå, Mats-Eric Nilsson, Ordfront. Ett generalangrepp på vin­industrin av en naturvinsdogmatiker.
Artikeln publicerades i