Ta vara på regnet för att lyckas med odlingen
Vi har fortfarande gott om vatten i Sverige, men det krävs både kemikalier och energi för att skapa dricksvatten i våra kranar. I genomsnitt gör vi av med cirka 140 liter vatten per person och dygn. Regnvatten är en gratis resurs. Ändå är vi ganska dåliga på att ta hand om den.
All odling, både inne i växthus och ute, kräver vatten. Krukor och lådor med växter på balkonger och altaner, liksom krukväxter, kan vattnas med regnvatten stor del av året.
Regnvatten kan pigga upp
Vårt dricksvatten innehåller en liten mängd klor för att döda bakterier. Det gillar inte alla växter, så regnvattnet kan pigga upp somliga krukväxter.
En hink eller vidare balja på balkong, uteplats eller altan räcker till den lilla odlingen. Många husägare tycker kanske att de ofta knallblå plasttunnorna under stuprören är fula inslag i trädgården. Men det finns många tunnor och tankar i skiftande prisklasser att köpa. Riktigt fint blir det att själv ”bygga in” plasttunnan med hjälp av väderbitna, grå bräder. Det räcker med tre sidor med bräder eller träribbor för att göra ett stående och flyttbart hölje.
Glöm inte att fåglar och många insekter uppskattar en grund minibassäng både för att bada i och dricka av. En bräda blir fågelflotte om vattnet är djupt.