Höga elpriser – minska din elanvändning
Med rekordlåga temperaturer och rekordhögt elpris kan det vara hög tid att kontakta en kommunal energi- och klimatrådgivare. Det handlar inte bara om fakturan från elbolaget, utan också om klimat och miljö när ett högt pris leder till att oljekraftverket i Karlshamn tas i drift eller att kraftnätet matas med kolel från kontinenten.
Med rekordlåga temperaturer och rekordhögt elpris kan det vara hög tid att kontakta en kommunal energi- och klimatrådgivare. Det handlar inte bara om fakturan från elbolaget, utan också om klimat och miljö när ett högt pris leder till att oljekraftverket i Karlshamn tas i drift eller att kraftnätet matas med kolel från kontinenten.
Lokala rådgivare finns i hela Sverige
Rådgivarna finns över hela landet. De kan svara på vad som gäller för ett visst hushåll, på en speciell plats på jorden, med viss solinstrålning, temperatur, spotpris och annat som påverkar elfakturor och utsläpp.
På frågan om hur en elkonsument ska få mer överblick på kostnader och utsläpp rekommenderar Energimyndigheten ett samtal med en rådgivare.
– Mitt bästa tips är kontakt med energi- och klimatrådgivarna, de är bra bollplank och tar inte betalt, säger Helena Holm, handläggare hos Energimyndigheten.
Några råd finns redan på Energimyndighetens egen hemsida, som att en sänkning av temperaturen inomhus kan spara fem procent av använd energi för värme och att tätlister för fönster, kyl med mera bör bytas när de åldras.
Annat är kanske mer speciellt och kräver mer lokalt anpassade råd, som att avstå från bastuaggregatet när elpriset gått i taket och termometern närmar sig minus 40 grader Celsius utomhus i Nikkaluokta. Det är något som Peter Palo rekommenderar. Han ger råd allra längs upp i landet, till invånarna i Kiruna, Jokkmokk, Pajala och Gällivare.
Direktverkande el för uppvärmning, som i ett bastuaggregat eller elelement, är helt avgörande för elanvändningen i hela landet. Kanske räcker luftvärmepumpen för mindre kalla dagar, men när temperaturen kryper neråt fungerar den sämre och sämre och de elslukande radiatorerna måste kanske slås på.
Byt till vattenburen värme
Inför nästa år rekommenderar Peter Palo därför alla att byta till vattenburen värme.
– Det är nu man ska tänka på det. För när det blir sommar glömmer man lätt det här, säger Peter Palo.
I skånska Klippan blir det inte lika kallt, men där har elpriset varit desto högre. Med ett spotpris på mer än sex kronor per kilowattimme blir direktverkande el en dyr lösning. Och även i Klippan kan luftvärmepumpens effekt minska när verkningsgraden går neråt i takt med temperaturen.
Så i Skåne rekommenderar klimat- och energirådgivaren Ann-Kristine Nilsson någon form av kamin för de kallaste dagarna. Men det kräver kunskap så att utsläppen vid eldning blir så små som möjligt.
Se över maskinerna
Efter uppvärmningen är det dags att titta på övrig apparatur i hemmet, som torktumlare, frys eller apparater i standby-läge. Även med detta kan energirådgivarna bistå, men behöver då fler uppgifter om elförbrukning.
Ett sätt att ta reda på vad som slukar mest el är att mäta förbrukningen. Det kan elnätbolagen hjälpa till med. De ska på begäran av kunderna kunna erbjuda uppgifter om elförbrukning timme för timme.
Det går också att ta hjälp av elnätföretagens och elhandelsbolagens appar. För den som vill veta mer om det rekommenderas att kolla hos sitt eget bolag.
Läs fler texter från Grön Guide:
Lättklickade kläderTips för att hitta norrsken
Fyll frysen med förnuft