Annons
Stort test – här är bästa elcykeln

Läs om för- och nackdelar med elcyklar på den svenska marknaden.

Stort test – här är bästa elcykeln

Cyklar som går för fort eller saknar CE-märkning, handtag som lossnar när de blir våta och bromsar som går sönder. Det tyska laboratoriet hade en del att anmärka på de elcyklar som testades.

Skribent Martin Hansson/Testfakta

Försäljningen av elcyklar fortsätter att slå nya rekord. Testfakta har låtit det tyska laboratoriet Velotech testa åtta pendlarcyklar i den högre prisklassen och jämföra allt från batteriets räckvidd, bromsar och cyklarnas konstruktion till hur sköna och stabila de är att cykla med.

Bäst i test är den dyraste cykeln från Haibike med toppbetyg i alla delar. Haibike har tillsammans med Merida ett något kraftigare batteri än övriga cyklar vilket också ger bra räckvidd.

Men testet visar att räckvidden inte bara hänger på batteriet. White från XXL har till exempel bäst räckvidd av alla när man använder maximal elsupport – på plan yta håller batteriet 30 kilometer längre än Cube-cykeln trots att cyklarnas batterier har samma uppmätta kapacitet.

– Det är många faktorer som spelar roll för räckvidden utöver batteriet, som motorns effektivitet och drivförmåga, hur hjulen rullar, friktionen i kullagren och typ av växlar, men också hur mycket support motorn faktiskt ger, säger Hannes Brändlein, testledare på Velotech.

Lösa handtag

White, som är testets billigaste cykel, är dessutom lättmanövrerad och skön att köra med. Men totalbetyget dras ned av att den inte klarar regn – dels tog växeldisplayen in fukt och immade igen, dels blev handtagen lösa.

– Det är inte bra att handtagen blir lösa i våta förhållanden eftersom du då riskerar att tappa greppet om cykeln, säger Hannes Brändlein.

LÄS MER Så väljer du rätt elcykel

Cykeln saknar dessutom typgodkännande och CE-märkning i enlighet med standard. Enligt XXL:s produktchef i Norge kommer man försöka få ett CE-godkännande inom kort.

En annan cykel som inte får godkänt av laboratoriet är Crescent. Cykeln går nämligen för snabbt och skulle egentligen klassas som moped. En elcykel får inte ge assistans till mer än 25 kilometer i timmen men den Crescent Elder som testades gav assistans till över 30 kilometer i timmen. Claes Alstermark är kvalitetschef på Cycle Europe som tillverkar Crescent.

– Vi tycker att resultatet är märkligt, eftersom våra egna tester inte visar på denna avvikelse. Vi vill inte spekulera i orsakerna innan vi fått ta del av alla mätresultat och själva gjort egna undersökningar.

Den för höga maxhastigheten i kombination med att cykeln börjar vobbla i högre farter och dessutom har sämst bromsar gör inte Crescent till någon favorit.

Bromsen gick sönder

Alla undersökta bromsar klarar kraven i standarden, men det skiljer ändå mycket i bromsverkan. Med samma handkraft ger Haibike klart mer bromskraft och därmed kortare bromssträcka än Crescent och Batavus. För Batavus-cykeln krävdes det dessutom en del reparationsarbete och justering innan bromstestet kunde genomföras och bromsarna godkännas.

– Bromsen gick sönder under testet. Den var dåligt förmonterad vilket gjorde att bromskabeln trycktes ut ur sin hållare, säger Hannes Brändlein.

LÄS MER: Så väljer du rätt elcykel

Läs en större version av elcykeltesten.

Skribent Martin Hansson/Testfakta
Artikeln publicerades i