Trallvänliga tips: så vårdar du bäst din altan
Dags att ta hand om din träaltan? Tänk på att använda dig av de miljöbästa produkterna och undvik att skada natur och djurliv i trädgården.
Tvätta trallen först
Var försiktig med högtryckstvätt som lätt kan slita sönder träet. Om du använder högtryckstvätt, välj en mjuk stråle. Annars räcker det att tvätta med vanlig träborste, vatten och någon droppe miljömärkt diskmedel. Om du har mycket alger och mögel kan du blanda ättika i vattnet. För svåra fläckar kan du lägga lite bikarbonat och vatten på en bräda, låta det verka en stund och sedan tvätta bort. Se till att skydda ögon och hud eftersom bikarbonat är starkt.
Såpa miljövänligt
Efter att du tvättat trallen kan du vilja lägga på ett skydd. Att såpskura trallen med exempelvis linoljesåpa skapar en matt, grå yta, jämfört med den mer brunaktiga som blir av träolja. Behandlingen håller borta pollen och föroreningar. Träet torkar och spricker inte lika lätt och blir skönt att gå på. En såpoljebehandling om året räcker.
Läs också: Giftfri och hållbar altan
Snällare kisel
Att behandla altanen med kisel har blivit allt vanligare. Det är en behandling som gör träet naturligt grått och reklamen lovar upp till tio års beständighet, men då det är en relativt ny behandling behövs mer forskning både gällande beständigheten och eventuell miljöpåverkan. Produkterna är många gånger Bra miljöval-certifierade och ett bättre alternativ än träolja.
Hyggesfri altan
Ska du köpa nytt virke är det bästa att handla trä från hyggesfritt skogsbruk. Det är svårt att få tag på men du kan köpa certifierat genom projektet Plockhugget. Ett alternativ är att hitta en brädgård som arbetar med hyggesfria metoder.
Läs också: Liten med rik – prisbelönt radhusträdgård
Slänga
Behöver trallen bytas ut? Se i första hand om du kan byta ut vissa plankor och köpa nya på ett byggåterbruk. Lämna in det gamla virket till återvinningscentralen, i containern för tryckimpregnerat virke om det är tryckimpregnerat. Elda inte upp det hemma i spisen då det innehåller många giftiga ämnen, särskilt äldre trall, i vissa fall till och med arsenik.