Tre djuplodande böcker om skog och hav
Går det att skriva om skogen och havet på ett djupgående sätt? Sveriges Natur listar tre böcker som gör just detta.
Den lodande människan
Patrik Svensson
(Bonniers)
Lodandet i Patrik Svenssons nya bok är både konkret och metaforiskt. Det handlar om hur den konkreta kunskapen om havsdjupen och livet i dem byggdes upp, men också om människans inneboende nyfikenhet och upptäckarlust.
Den som drivit oss att hitta nya världar att utnyttja, kolonisera och, alltför ofta, ödelägga. Men också till forskning som ger förståelse och empati med planetens andra arter.
Liksom i succédebuten Ålevangeliet från 2019 lyfter Patrik Svensson fram dem som vidgat vetandet, inte sällan i kamp med motiga omständigheter.
En central essä handlar om Rachel Carson som skrev mer inträngande om havet än någon gjort dittills och som fick stort genomslag, trots att hon ifrågasattes både som kvinnlig författare och ickedoktorerad. Hennes Tyst vår från 1962 väckte världen för riskerna med bekämpningsmedel och öppnade för ett nytt sätt att se på miljön.
”Ju mer vi kan fokusera vår uppmärksamhet på förundran över vårt universum, desto mindre smak får vi för dess förstörelse”, är ett tänkvärt citat av Carson.
Den lodande människan drar åt samma håll. Varje essä är en liten existentiell djupdykning som fascinerar. Svenssons språk har ett driv som för tankarna till den allomfattande rytm som en av texterna handlar om: den som börjar i tidvattnets andetag och växlingen mellan ljus och mörker och landar i Peps Perssons gungande blues.
Havets skattkammare
Red Markku Viitasalo m fl
(Gaudeamus)
I den här boken från vårt östra grannland finns en verklig skattkammare för den som vill veta mer om
Östersjöns unika havsmiljö och hur utforskningen av den går till.
Tung är den bara i faktisk vikt, med sina dryga 500 sidor i stort format. Text, bild och grafik berättar tillgängligt om ett hav som är trängt men fortfarande rymmer ett fantasieggande och levande landskap värt att bevara.
Ett särskilt plus för det starka bildmaterialet och artpresentationerna, som är uppdelade efter olika miljöer och djup.
Nyfiken på skog
Sofia Lilja
(Votum)
Mindre frågeteckenbock, kurragömmamossa och svanklipptuss. Det finns många spännande arter och samband att berätta om i skogen och Nyfiken på skog ger en lustfyllt fördjupande introduktion.
Boken följer upp Facebooksidan med samma namn. Där har biologen Sofia Lilja byggt upp en bred följarskara med sina texter och bilder.
Hon jobbar själv i skogsbranschen, men här är fokus varken skogsbruk eller dagens heta debatt. I stället lockar boken till egna upptäcktsfärder och koll på även ganska vanliga arter och samspelet mellan dem.