Annons
Vett och etikett på stranden

Nyfiken, prövande. Längs strandlinjen kan man göra upptäckter. Foto: Getty

Barn

Vett och etikett på stranden

Nu väntar varma dagar med sol och bad. Men vad får man egentligen göra i strandnära områden? Sveriges Natur tipsar om vattenvett och allemansrätt för både vuxna och barn.

Familjen har varit ute hela dagen med båten. Lägger till och lägger sig att njuta av solen på en brygga. Livet är underbart, tills ägaren av bryggan dyker upp med surmulen uppsyn. Har vi inte rätt att ligga här? Vi har väl allemansrätten på vår sida?

Exemplet illustrerar en inte helt ovanlig situation, enligt Naturvårdsverkets Sanja Kuruzovic som är handläggare för allemansrätten.

– Det skadar aldrig att säga hej, fråga om man stör och kolla att det är okej att man ligger kvar. Så länge inte den som äger bryggan störs av att man är där är det okej att vara kvar. Många konflikter kan undvikas genom att man pratar med varandra, säger hon.

Sanja Kuruzovic.

Man får använda bryggor, även privata, förutsatt att man visar respekt, att de som äger bryggan inte blir störda och att bryggan ligger utanför hemfridszonen. Ett kort stopp är okej, man får lägga till med sin båt eller kajak för att till exempel äta sin matsäck och sedan bege sig vidare.

Naturvårdsverket får ofta frågor från allmänheten som vill ha svartvita svar, facit, på vad som gäller.

– Jag brukar säga att man ska tänka lite tvärtom, och utgå ifrån att det inte finns ett självskrivet, entydigt svar.

Bästa sättet att lära sig hur allemansrätt vid vatten fungerar är att skaffa erfarenhet. Ut och njut, tipsar hon.

– Ju mer man ­vistas i naturen desto mer fingertoppskänsla får man. Man kan vara hur påläst som helst, men det är inte förrän man väl utövar sin kunskap i olika situationer och miljöer som man faktiskt lär sig hur det fungerar, säger hon.

Som att ta körkort, praktisk erfarenhet är helt nödvändig.

”Inte störa, inte förstöra”

Hon får medhåll av Emelie Thorngren som är projektledare för Skogsmulle i framtiden på Friluftsfrämjandet. Tumregeln ”inte störa, inte förstöra” räcker långt.

När det gäller roliga aktiviteter vid vattnet är det bara fantasin som sätter gränser.

Emelie Thorgren.

– Varför inte prova att göra en hinderbana på stranden, plocka snäckskal till pyssel eller experimentera med vatten och till exempel undersöka vad som sjunker och vad som flyter, säger hon.

Ett annat sätt att njuta är att äta tillsammans i det fria.

– Krångla inte till det. Ta med er färdiglagad mat i en termos ut till stranden. Ett annat bra knep är att ta med förberedda ingredienser som man har skalat och hackat hemma så att det bara är att tillaga det sista på plats.

Så länge det inte råder eldningsförbud får man elda på angivna platser, med förnuft. Det är också tillåtet att använda gasol- och spritkök. Kolla alltid lokala föreskrifter. Klippor får man inte elda på och man ska alltid ha tillgång till vatten för att släcka elden.

Sällsamma nattsländelarver

Sanja Kuruzovics favoriter i vattenväg är nattsländelarvernas bobyggande i vattendragen. En del liknar höstlöv medan andra bon ser ut som ihoplimmade pinnar eller samlingar av grus. Att se larverna krypa fram ur gömslena är en sällsam upplevelse.

– Det finns så otroligt mycket spännande som döljer sig under vattenytan. Varför inte googla vilka vattenlevande arter som finns för att sedan gå ut och håva, studera djuren i en hink, för att sedan återföra dem till vattnet igen?

– Utforska tillsammans. Barnen är naturliga biologer och experter på att se saker och detaljer som vi vuxna inte ser.

Utforska stranden tillsammans. Foto: Getty
Artikeln publicerades i