Hon hittade det äldsta trädet
Lisa Öberg vill sprida kunskap om fjällens flora. Fyndet av den urgamla granen Old Tjikko fascinerade en hel värld.
Old Tjikko anses vara världens äldsta träd, en klon av en individ som levt över 9 500 år på Fulufjället. Lisa Öberg och Leif Kullman (se faktaruta) hittade den i samband med en trädgränsundersökning 2005.
Hur gick det till?
− Med lite erfarenhet anar man att en del granar kan vara gamla. Vi hittade gamla vedrester i marken under granen som kunde kol 14-dateras. Senare hittade vi en gran på Sonfjället som var nästan lika gammal, Old Rasmus.
Varför heter de så?
− Folk hörde av sig från hela världen när fyndet blev känt. I många kulturer namnger man hedervärda gamla organismer och när vi fick frågor bestämde vi oss för att kalla granen efter min hund, en siberian husky, Tjikko som var med på Fulufjället. Granen på Sonfjället fick namn efter en senare hund, Rasmus.
Vad betydde fynden vetenskapligt?
− Tidigare ansåg man att granen var en sentida invandrare från öster, nu vet man att den kom ganska tidigt efter istiden.
Vad forskar du om annars?
− Hur trädgränsen varierar, historiskt och i nutid. De senaste 100 åren har den höjts drygt 200 meter. Det har med klimatförändringen att göra. Gränsen kan också sänkas. När det blir varmare blir det också torrare, så på en del platser i Dalarna har fjällbjörkarna som utgjorde gränsen mot kalfjället dött.
Hur hamnade du själv i fjällen?
− Jag är född i Västergötland men mina föräldrar tog med mig till Vikarsjön mitt emot Sonfjället som fyraåring. Jag blev förälskad och sedan fanns inget annat. Handöl där jag bor nu är rena paradiset om man tycker om rara små fjällörter.
Hur tänker du när du guidar?
− Jag vill väcka nyfikenhet och förundran så att människor förstår att vi ska vara rädda om fjällmiljön. Jag fotograferar också, oftast liggande på magen, för att låta betraktaren komma nära växterna. Allt handlar om att dela med sig av kunskap, böckerna också. Jag har till exempel skrivit en barnbok om Old Tjikko och Old Rasmus och olika faktaböcker.
Har du några älsklingsarter?
− Efter vintern är man svältfödd så vårväxter som purpurbräcka och ullvide gör mig lycklig. Och fjällgentiana på sommaren.