Kajsa Mellbrand är spindeln i nätet
Kajsa Mellbrands Facebookgrupp Spindelnätet skulle egentligen rikta sig till spindelintresserade. Men snart blev den en samlingsplats även för spindelrädda.
Kajsa Mellbrand är biolog och spindelexpert. 2017 fick hon Artdatabankens naturvårdspris för sitt sätt att sprida kunskap och bygga nätverk.
Varför fastnade du för spindlar?
– Jag har alltid gillat kryp. När jag var liten fanns inte mycket att läsa om just spindlar så jag tog reda på mer och snöade in en del. Men jag är inte total artnörd utan mest intresserad av ekologin. Jag doktorerade om spindlars och andra rovdjurs roll i strandekosystem.
Vad gör du för att intressera fler?
– Jag har alltid fått mycket frågor, 2014 startade jag Facebookgruppen och hemsidan Spindelnätet för att hantera det och motverka missförstånd och myter. Så småningom började fobikerna hitta hit också. De jobbar med sin rädsla genom att titta på bilderna. Jag ordnar också exkursioner och bioblitzar (snabbinventeringar).
Var någonstans var ni senast?
– På ett tidigare militärt övningsfält nära Strängnäs. Sådana har oftast fina miljöer, till exempel torra betesmarker. Vi såg bland annat eklövsspindel och randig hoppspindel.
Spindelnätet har över 6 500 medlemmar i dag. Vad är den vanligaste frågan?
– Vilken spindel som folk hittat. En del frågar av intresse, andra för att de är rädda. Några i gruppen har gått från att vara riktigt rädda till att bli riktigt intresserade.
Vad beror rädslan på?
– Det finns många teorier, men jag tror att sociala och kulturella processer är viktiga. Vi lär oss att vara rädda från att vi är små. I skolan finns nästan ett grupptryck bland tjejer att vara spindelrädda. Jag blev sedd som konstig för att jag inte är det. Tidningar och andra medier bidrar med inslag om ”livsfarliga” bananspindlar, som är fullständigt ofarliga. Tyvärr tar de sällan in riktiga experter.
Du jobbar själv med en insektstidning?
– Jag är redaktör på Yrfän som ges ut av Sveriges entomologiska förening. Jag försöker få med artiklar om spindlar, i senaste numret finns det en om vargspindlar av experten Torbjörn Kronestedt. Artiklar om spindelfobi och om spindlar som flyger med hjälp av elektromagnetiska fält är också på gång.