Mattias Ahlstedt springer för biologisk mångfald

Mattias Ahlstedt sprang från och till 19 naturreservat under fyra dagar. Foto: Privat

Mattias Ahlstedt springer för biologisk mångfald

För att uppmärksamma Biologiska mångfaldens dag snörade Mattias Ahlstedt på sig löparskorna med målet att springa till alla Faluns 36 naturreservat.

Den 22 maj är det den internationella biologiska mångfaldens dag. Sedan den instiftades av FN 1993 har dagen uppmärksammats runt om i landet. Metoderna har varit många och under årets högtidsdag har Mattias Ahlstedt, löpare och ordförande i Naturskyddsföreningen Dalarna, gett sig ut skogarna.

Vad har du gjort?

Målet var uppmärksamma biologiska mångfaldens dag och behovet av skydd av naturen. Och det innebär då att springa 30 mil till de 36 naturreservatet som finns i Faluns kommun.

Varför?

Det var för att uppmärksamma behovet av biologisk mångfald. Det är ju grundbult i Naturskyddsföreningens arbete, liksom att jobba med naturskydd och biologisk mångfald.

Varför just löpning?

Det är för att det är något jag håller på med. Jag gillar att springa och har sprungit några ultramaraton och gjort den här typen av grejer. Att springa och övernatta i fjällen har jag gjort i fyra år, med packning har jag sprungit tre och en halv, typ fyra mil per dag, och det har funkat bra. Det som skiljde ut det här, det var väl att det var längre. Det var kanske femton kilometer längre per dag eller någonting. Plus den här värmen.

Mattias Ahlstedt letar efter den bästa löprutten strax innan avfärd.
Foto: Birger Roos

Du skulle ha gått i mål på Biologiska mångfaldens dag, (onsdagen). Men efter fyra löpdagar fick projektet ett hastigt slut på söndagen, vad hände?

Jag började må illa och spydde, det var inte alls bra så jag fick avbryta. Min första tanke var att det var dåligt vatten. Eftersom jag har tagit vatten från bäckar och sådär på vägen. Men jag har ju haft en behållare med två filter. Jag har använt det förut och det har funkat.

Men man vet ju aldrig. Jag ringde sjukvårdsupplysning och de sa att det skulle lika gärna kunde bero på att det har varit varmt, rejält varmt, och mycket sol. Jag har, så här i efterhand, förstått att jag har nog fått i mig både för lite vatten och för lite mat. Så det kan vara någon kombination kanske.

Du började springa på torsdagen, hur långt hann du innan du blev dålig?

Till 19 av 36 naturreservat men det var hälften av sträckan. Det blev typ en halvmara på torsdag kväll, 45 kilometer på fredagen, sen nästan 50 kilometer på lördagen, cirka 27 kilometer på söndagen. 

Läs också: Klimatcyklisten nådde fram och ut

Hur mår du nu?

Jag är väl kanske inte riktigt hundra, men nu får jag ändå i mig mat och börjar piggna till.

Du berättade att Faluns kommun blev inspirerade av din idé och har tagit fram en krysslista och karta med kommunens alla naturreservat. Utöver det, vad hoppas du att projektet leder till?

Man vill ju att biologisk mångfald ska prioriteras nu med alla neddragningar i både budgetar och inrättande av reservat.

Bästa naturupplevelse under löpningen?

Man hoppas alltid på att man ska se någon björn och varg eller något sånt. Men det var dåligt med den vilda djuren. Ett rådjur, såg jag. Men annars, fantastiskt fin fågelsång. Och jag har upptäckt nya platser ganska nära Falun som jag inte hade en aning om, fina områden utanför reservaten.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X