Med tåg för klimatet
I nästan 60 år har Ivar Karlsson jobbat med tåg. Tack vare en ökad miljömedvetenhet säljer han allt fler biljetter.
Hur stor är efterfrågan och vad tror du det kan bero på?
– Den är enorm. Tack vare miljöfrågorna så har tåg kommit i fokus på ett helt annat sätt. Det är ett sätt att resa på som skiljer sig så mycket från flygresor, något folk upptäcker allt mer. Det är en chans att få uppleva allt det man annars flyger över. Så det är ett väldigt smart sätt att resa, dels eftersom det är en sådan trevlig upplevelse och dels för att man slipper flygskam. Miljömedvetenheten har tillkommit på ett helt annat sätt än för 20, 30 år sedan. Ingen vet hur detta kan komma att påverka transporterna i framtiden, men the sky’s the limit som man säger. Det gäller bara för oss inom järnvägssektorn att se till att vi kan få plats med alla resenärer.
Så det finns en tydlig koppling mellan att tågresor har ökat och att folk har blivit mer miljömedvetna?
– Absolut! Det är ibland till och med barnen som driver på detta. Sen så har järnvägen verkligen börjat ha miljöfrågorna i åtanke. En flygresa kan motsvara ungefär 30 000 tågresor i utsläpp. Nu sker det också förändringar, allt fler tåg körs på grön el, så det blir miljövänligare med tidens gång. Även om man räknar med koldioxidutsläppen så ger en tågresa max 10 procent av vad en flygresa åstadkommer. Det ställs numer även ofta krav på att ha miljöredovisning, vilket gör att företagens resepolicy tar hänsyn till miljöfrågor på ett annat sätt än för ett antal år sedan.
Hur kom resebutiken till och hur länge har du varit involverad?
– Resebutiken var ursprungligen en vanlig SJ-resebutik fram till år 2000. Jag var inte alls involverad vid startskedet, utan kom in i bilden omkring 2017 när jag gått i pension. Men jag kände dem som jobbade på resebutiken och tyckte att jag kunde vara till nytta. Det är svårt att släppa taget om tågvärlden helt och hållet med tanke på att jag började sommarjobba med tåg 1965 och sen dess aldrig har slutat.