Annons
Uppvinnaren Geert skapar konst av skrot

– Jag vill få folk att skratta och se skönhet, säger konstnären. Foto: Torbjörn Skogedal

Uppvinnaren Geert skapar konst av skrot

Geert van der Vossen gör konst av metallskrot. Han kallar det uppvinning, vilket är betydligt mer hållbart än återvinning enligt honom. Men många företag vill inte sälja sitt skrot som konst.

Hur kom du på idén?

− Jag jobbade som maskiningenjör i Holland, men vi ville ha ett lugnare liv och flyttade till Sverige. En av mina nya grannar är smed och han hade lite skrot över som jag satte ihop grejer av. Några som såg det ville köpa och så rullade det igång.

Vad vill du med dina grejer?

− Jag vill få folk att skratta och se skönheten i det som kallas avfall. Det är kul när folk står och klappar mina klot på en mässa, för jag vet att de aldrig skulle ha rört vid sådant när det låg på en skrothög.

Vad gör du till exempel?

− Av gamla gasolflaskor gör jag spindlar, ugglor, kaminer och fågelmatare. Sådana flaskor finns massor av men de är ändå svåra att få tag på. Många företag och miljöstationer har avtal som säger att de måste destrueras, inte för att de är farliga men för att de är klassade som avfall och inte kan klassas om till råvaror.

Hur får du tag i material?

− Jag pratar med företag i trakten. Jag kan inte lyfta luren och beställa det jag vill ha, utan jag får se vad som dyker upp.

Det konstverk som fått mest uppmärksamhet är coronablommorna, ett fält med järnblommor, en för varje svensk som dött i pandemin. Vad var de här blommorna tidigare?

− Kronbladen är järncirklar som blir över när man stansar ut hål. De kommer till exempel från företag som gör jordbruksmaskiner och vägräcken. En fördel med uppmärksamheten är att företag som tidigare inte velat sälja sitt skrot till mig har ändrat sig.

Varför ville de inte sälja?

− Det tar tid att lägga undan vissa saker istället för att bara köra allt till samma binge. Och många företag vill inte visa hur mycket skrot de har.

Vad är skillnaden på uppvinning och återvinning?

− Jag använder materialet ungefär som det är men sätter ihop det till något nytt. Jag ger det ett extra liv, istället för att använda en massa energi till att smälta om det. Det engelska ordet upcycling är mer känt.

Finns det mycket som borde uppvinnas istället för att återvinnas?

− En kommun i Holland har börjat göra barnlekplatser av rotorblad från vindkraftverk. Det finns hur mycket som helst egentligen men få människor ser det. För att ett företag eller en myndighet ska följa sin miljöstandard räcker det ofta att de skickar saker till återvinning, fastän det är ett väldigt slöseri på energi och resurser.

Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook
Annons