Annons
Få koll på arterna med nya märket Naturfalken

Nynäshamns­kretsen pratade arter med besökarna på Skärgårds­marknaden. Fr v. Henrik Ericsson, Bengt ­Holwaster, ­Barbro ­Runnqvist, Viggo ­Dannstedt, ­Tommy ­Dannstedt, ­Theodor Dannstedt och Eva Dannstedt Branting.

Få koll på arterna med nya märket Naturfalken

Nu flyger Naturfalken på riktigt. I år har ”naturens simborgarmärke” lanserats fullt ut. För kretsarna är det både ett sätt att sprida artkunskap och en bra ingång till miljöprat.

– Vi pratar ofta om infrastruktur och sådana frågor när vi är ute. Men det känns roligare att börja i natur på det här sättet, säger Eva Dannstedt Branting som är ordförande i Nynäshamns Naturskyddsförening.

Hon och några andra kretsaktiva har dukat upp ett stånd på Skärgårdsmarknaden i hamnen. Här finns lådan med fyra sorters märken i trä, en bok med artnamn på olika språk och en artduk med färgbilder på 20 arter.

I första hand är det ”eventmodellen” av Naturfalken som gäller i stadsmiljöer som den här: deltagarna kan ta ingångsmärkena Stenfalken, 10 arter, och Pilgrimsfalken, 20 arter, med hjälp av bilderna.

Fjortonåriga Theodor Dannstedt tog märket Pilgrimsfalken
med 20 arter. Han är ofta ute i naturen med kameran.

Men de flesta som vill ta märken börjar med en runda för att leta arter. Katarina Hall, som lockades med i föreningen vid slåttern i Pettsons hage helgen före, går ut i hamnområdet och har snart hittat tio arter. Mest växter.

– Det var lätt. Men vilken sorts klöver är det här? Och behöver man kunna latinska namn? frågar hon.

– Nej, nej. På de lägre nivåerna är det inte jättenoga. Du ska lära dig på vägen, säger Eva Dannstedt Branting.

Vill påverka närmiljön

Katarina Hall hittade mest växter.

Det blir diskussion om olika klöver- och gräsarter med biologen Martin Olofsson som finns med som ”artvän” – kontrollant och medhjälpare som kan hjälpa till att locka fram namnet på olika arter.

Katarina Hall berättar att hon gick med i föreningen för att kunna påverka sin närmiljö.

– Jag vill ta spjärn i det som Naturskyddsföreningen säger. Folk tror och tycker så mycket, då blir det viktigt att ha koll på fakta.

Märkestagning i naturmiljö ökar möjligheterna att ta de svårare märkena Tornfalken, 50 arter och Jaktfalken, 100 arter. Fjärilsdagen i det gamla kalkbrottet i Stora Vika skulle kunna vara ett bra tillfälle, tycker kassören Leif Branting.

Intresset för biologisk mångfald är stort i Nynäshamnskretsen. Bland annat håller man på att formulera ett brev om krisläget för världens arter som ska skickas till ledamöter i Europaparlamentet.

Entusiasm för simborgarmärken

Eva Lindberg arbetar på rikskansliet och är den som tog initiativet till Naturfalken, inspirerad av sin då åttaårige sons entusiasm inför simborgarmärken på badhuset.

– Jag såg hur peppad han blev och fick tanken att det borde finnas ett märke för att visa hur många arter man kan.

Det finns fyra olika nivåer av märket Naturfalken.

Hon har arbetat fram konceptet i samarbete med olika delar av föreningen och testat det på flera Natursnoks­läger. Generalrepetitionen på Ejderns dag i Kåseberga 2018 blev en succé som gav mersmak.

– Det var tjockt vid bordet i två hela dagar. Vi märkte att folk vill kunna mer om arter och skäms över att de inte gör det. Men ofta kan de mycket mer än de tror och blir stolta när de inser det, säger hon.

Falken fyller en lucka

I år har över 50 märkestagningar arrangerats sedan premiären på Biologiska mångfaldens dag i maj och cirka 400 naturfalkar har delats ut. Utvärderingarna är överlag mycket positiva.

Eva Lindberg inspirerades av simborgarmärket.

– Många säger att Naturfalken fyller en lucka i vad kretsarna kan erbjuda. Mötet med arter blir en ingång till möten mellan människor och samtal om miljöfrågor som övergödning, klimat eller invasiva arter. Eftersom man får namnge arter på olika språk kan det också handla om integration.

Från början var tanken att ha en guld-, silver- och bronsnivå på märkena, men det blev för mycket tävlingstänk. Pedagogiken handlar snarare om att lära ut och locka fram kunskaper. Märkestagningen är inget läxförhör utan en lekfull lärostund, förklarar Eva Lindberg.

– Den som tar Naturfalken bestämmer också själv vilka arter man vill visa att man kan.

Artikeln publicerades i