Annons

Tag vara på bären

Bären i våra skogar är rena näringsbomberna, fyllda av viktiga vita-miner, mineraler och antioxidanter. Forskning visar att de både skyddar kroppens celler, förebygger sjuk-domar och inflammationer och motverkar åldrande. Ta för dig!

Över hälften av de tillvaratagna blåbären exporteras till Asien, där de används som hälsokost. Där omsätter blåbärsindustrin flera hundra miljoner kronor. I mörka bär som kråkbär och blåbär finns bland annat åtråvärda antocyaniner, som används inom biomedicin och som naturläkemedel.

Själva använder vi merparten av skogsbären till saft och sylt. Kanske dags att vi börjar uppskatta deras hälsoeffekter?

1. HAVTORN

Kallas Nordens passionsfrukt. Innehåller mycket vitaminer, särskilt A-, C-, E- och K-vitamin samt höga halter essentiella fettsyror. Studier visar att C-vitamin i havtorn i samverkan med andra ämnen i bären hämmar cancercelldelning hos både tjocktarms- och bröstcancerceller.

Bären mognar från slutet av juli-september, beroende på sort och breddgrad.

2. KRÅKBÄR

Ett superbär som i ännu rikligare mäng än blåbär innehåller antocyanin, ett färgämne och en antioxidant som har antiinflammatoriska hälsoeffekter samt goda hälsoeffekter på hjärta, kärl, hjärna och syn.

Används knappt alls i Sverige på grund av sin fadda, beska smak, men i Finland gör man saft, marmelad och sylt av kråkbär. Kan plockas sent på hösten och smakar bättre om de är frostnupna.

3. BLÅBÄR

Rika på antioxidanter, särskilt antocyanin som förebygger hjärt- och kärlsjukdomar och förbättrar synen och minneskapaciteten. Blåbär har även antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Dessutom innehåller de kalcium, magnesium, kalium, järn, C-vitamin, B-vitamin och betakaroten (förstadiet till A-vitamin).

Plockas mellan juli och september.

4. SLÅNBÄR

Enligt forskningen är slånbär ett av de bär som är allra rikast på antioxidanter. Innehåller även vitaminer och mineraler. Kan användas till saft, vin och likör. Slånbär innehåller garvsyra, vilket ger en kärv smak. Plockas de efter den första frosten smakar de sötare. Eller lägg dem i frysen ett par dagar.

Bären mognar på hösten.

5. TRANBÄR

Tranbär har länge använts mot urinvägsbesvär. De innehåller stora mängder antioxidanter och C-vitamin, liksom kalcium, kalium och magnesium.

De syrliga tranbären smakar bäst efter några frostnätter. Används bland annat till saft, sylt och gelé. Konserveringsmedel behövs inte eftersom bären innehåller bensoensyra. De mognar sent på hösten.

6. HJORTRON

Rika på ämnen som har antimikrobiell effekt, det vill säga påverkar bakteriers tillväxt. Kan ha skyddande effekt mot tjocktarmscancer. Innehåller också det nyttiga fettet omega-3. Innehåller bensoesyra vilket ger lång hållbarhet. Även rika på C- och A-vitamin.

Oftast används hjortron till sylt och i likör. Bären mognar i slutet av juli i södra Sverige och i augusti i norr.

7. LINGON

Studier visar att lingon innehåller ämnen som motverkar fetma, hjärtkärlsjukdom och vissa cancerformer, samtidigt som de bidrar till goda blodsocker- och kolesterolvärden och har antimikrobiella egenskaper. Lingon används ofta till dricka, gelé och sylt. Konserveringsmedel behövs inte eftersom bären innehåller bensoensyra. Lingon mognar under tidig höst.

Artikeln publicerades i