Annons

”Samerna har en central roll i miljödebatten”

Debatt Samernas rättigheter, kultur och traditioner är viktiga i arbetet med klimatomställning och skydd av biologisk mångfald. Därför är det också viktigt att lyfta detta urfolks rättigheter i tidningen Sveriges Natur, skriver chefredaktör Erik Halkjaer.

”Gruppen samer är en exklusiv minoritet”

Debatt Om gruppen samer avgränsas till renägare och samebyar är de en exklusiv minoritet vars röst hörs relativt mycket. Det är inte Sveriges Naturs uppgift att fokusera på deras rättigheter, utan på att bevara och försvara naturen, skriver Börje Andersson, medlem i Naturskyddsföreningen.

Sorgen över snön

”Snön är inte längre självklar. Den står på spel. Den utmanar oss.” Det skriver författaren Sverker Sörlin i sin nya bok Snö – en historia. Sveriges Natur publicerar ett utdrag ur kapitlet ”Snöångest”.

”Sveriges regering måste skydda de mest utsatta”

Debatt När klimatförändringar riskerar människors liv och hälsa är det avgörande att inkludera mänskliga rättigheter i miljöpolitiken, men i stället skär Sveriges regering ner på klimat- och biståndsfinansiering. Så låt klimatmötet COP29 bli en vändpunkt där vi höjer ribban, skriver företrädare för Fonden för Mänskliga Rättigheter.

Inför COP 29: ”Framtiden känns allt farligare”

Krönika Samtidigt som COP 29 inleds i Azerbajdzjan känns klimatpolitiken i Sverige allt märkligare. Det skriver Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén och ordförande Beatrice Rindevall. De hoppas att årets klimatmöte ska leda till faktiskt handling.

Gör samernas röster hörda

Ledare Det är dags att inkludera Europas enda urfolk i samhällsdebatten om den gröna omställningen. Samernas kultur och marker kan inte offras för att vi inte är beredda att förändra vårt sätt att leva för att stoppa klimatförändringarna. Det skriver Sveriges Naturs chefredaktör Erik Halkjaer.

Rädda regnskogen nu!

När vi bränner ner träd i regnskogen förstör vi för oss själva, för djuren som bor där och för klimatet. Det är hög tid att sluta förstöra och i stället rädda regnskogen. Det skriver de 11-åriga skoleleverna Evelina Sjöberg Pajkin, Saga Sandström Dahlgren och Ebba Hägg.